Alt tydet på at 35-åringen og hans selskap Bogsnes Marine og Landbruksservice skulle bli slått konkurs i Sunnhordland tingrett fredag. Han slapp likevel falitt med et nødskrik, ved å be om gjeldsforhandlinger i siste øyeblikk, melder nettavisen Sunnhordland.no.

Holmedal har ikke klart å komme til enighet med skattefuten om kravet på rundt 1 million kroner. Myndighetene vil ikke godta avskrivningene han har gjort.

— Jeg gruer meg til å møte i retten. Det må jeg bare si. Slik det ser ut nå, er det overveiende sannsynlig at jeg blir slått konkurs, sa Ole Torbjørn Holmedal til bt.no kvelden før han gikk i retten.

Jeg gruer meg til å møte i retten. Det må jeg bare si. Ole Torbjørn Holmedal

Kan bli ordfører

Det er bare et par dager siden han ble valgt til Kvinnherad Frps listetopp.

Partiet gjør det godt på målingene, og Holmedal er en reell ordførerkandidat.

Med konkurssaken som et Damokles-sverd over hodet, advarte han nominasjonsmøtet mandag kveld.

— Dere bør tenke grundig over dette. Om dere mener jeg kan bli en belastning for partiet, må dere vise det i dag. Hvis ikke skal jeg stå på som blanke juling og sørge for at vi gjør den beste valgkampen som noe parti har gjort i Kvinnherad noen gang, sa han ifølge Sunnhordland.

Han fikk støtte av 14 av de 16 fremmøtte. De to siste stemte blankt.

— Situasjonen min har vært kjent i media, og jeg er veldig glad for støtten fra partifeller og venner, sier Holmedal.

- Hva sier politikere i andre partier som du kanskje skal samarbeide med etter valget?

— Jeg har fått veldig positive tilbakemeldinger og blitt oppfordret til å stå på.

I fengsel i 2002

Det er ikke første gang Ole Torbjørn Holmedal er i trøbbel. I 2002 havnet han i fengsel etter å ha kranglet med forsvaret.

— Jeg ville ha fradrag for to måneder da jeg var på Våpenteknisk befalsskole, og for en periode etter at jeg brakk foten og havnet på sykehus. Jeg var for sta og jævlig. Det endte med at jeg satt inne i 100 dager.

Den gangen var han leder for Fremskrittspartiets ungdom i Hordaland.

— Det kom som en kolossal overraskelse på meg under rettsforhandlingene at han var et fremstående medlem av lokalsamfunnet og leder av et politisk ungdomsparti i Hordaland, uttalte krigsadvokat Pål Magne Bakke til BT.

- Er disse sakene en fordel eller ulempe for deg som politiker?

— Jeg skulle ønsket jeg hadde vært det foruten, men jeg tror i hvert fall at jeg lærer av det. Folk har godt av å få brynt seg. Det politiske miljøet har godt av folk som har fått prøvd seg litt, som i næringslivet. Jeg har hatt en tøff periode i en beintøff bransje.

— Jeg fikk problemer i 2008. Markedet bikket. 2007 var et vanvittig år med mye aktivitet, og så tok jeg inn altfor mye, sier han.

Jeg var for sta og jævlig. Det endte med at jeg satt inne i 100 dager. Ole Torbjørn Holmedal

Mange roller

Ole Torbjørn Holmedal har en rekke roller i næringslivet, men Bogsnes Marine og Landbruksservice som driver med båtutstyr og båtmotorer har vært bilmekanikerens egen baby.

— Gudene vet hvor mange timer jeg har jobbet med dette firmaet, sukker han.

Han frykter ikke å havne i fengsel igjen.

— Nei, vi har jo ikke gjeldsfengsel her i landet lenger. Et mulig scenario er en gjeldsordning over fem år. Jeg håper ikke at jeg får konkurskarantene. Jeg har et ønske om å fortsette med det jeg gjør, men kanskje i lag med andre.

MÅTTE SONE: For åtte år siden havnet Ole Torbjørn Holmedal i fengsel etter en krangel med forsvaret. Nå er han i trøbbel med skattemyndighetene. FAKSIMILE: BT 7. oktober 2002