Ligningen for nær 90 prosent av lønnstakerne og pensjonistene er klar i dag. 106.000 bergensere kan virkelig glede seg. Til sammen får de 757 millioner kroner igjen på skatten. Men hele 28.000 av oss får restskatt.

Trodde på lønnsnedgang

TV 2s Frithjof Wilborn stanset på 990.400 kroner i nettoinntekt. Det er litt mer enn året før, men fortsatt er ikke programlederen blitt lønnsmillionær — i hvert fall etter fradrag. For de fleste av oss er det jo slik at personinntekten (pensjonsgivende inntekt) er en god del høyere enn tallet som kommer frem i ligningsoppgjøret.

I 2001 kunne programlederen notere seg for 945.000 i nettoinntekt. Da bt.no snakket med den travle TV 2-profilen tidligere denne uken, regnet han faktisk med at fjoråret ga en lønnsnedgang.

Får skjermtillegg

— Lønnssystemet for oss programledere i TV 2 er lagt opp slik at jo mer vi er på luften, jo høyere lønn får vi. I 2001 var jeg veldig ofte å se på tv, litt sjeldnere i fjor, forklarer han på telefon fra Bjarkøy kommune i Troms, der innspillingen av reality-suksessen Farmen startet denne uken.

Wilborn er programleder for serien, som skal gå så å si hver dag fra slutten av august. I tillegg skal han etter alle solemerker fortsette å lede "Vil du bli millionær". Dermed skulle det borge for en god del penger inn på lønnskontoen til Wilborn i løpet av året - og kanskje blir han selv lønnsmillionær neste år?

— Tja, jeg jobber hardt med saken, humrer han.

Surt med skatt, men...

Uansett skal Staten ha sin del, og i fjor betalte Wilborn hele 503.508 kroner i skatt. Det er ingen udelt glede, medgir han.

— Nei, å betale sin skatt med glede, det tror jeg du må ha ekstremt god råd for å gjøre. Jeg skulle gjerne hatt mer til meg selv. Men det er flott at pengene stort sett går til gode formål, og jeg er glad for velferdstilbudene vi har i Norge, sier den tidligere Brann-spissen, læreren og sportsreporteren som i mange år har bodd på Bønes og skattet til Bergen.

Davy med millioninntekt

Wilborns kollega Davy Wathne (53) hanket inn hele 1.088.600 kroner i nettoinntekt i fjor, og betalte 537.000 kroner i skatt. Sportsankeret står oppført med en formue på drøye halvmillionen.

Guro Fostervold (28) hadde 508.200 kroner i nettoinntekt i fjor, og står oppført med null i formue.

Nyhetsanker Kari Birkeland (40) er også mye på skjermen, men måtte nøye seg med 488.700 i nettoinntekt i 2002. Også hun har null i formue. Kollega Morten Sandøy (39) tjente 532.000 kroner.

TV 2-ekteparet Dyveke (31) og Thomas Henschien (34) hadde en nettoinntekt på henholdsvis 319.400 og 431.200 kroner. Dyveke er værpresentatør i Storm, men ligger i arbeidsrettssak med ledelsen etter å ha fått en kontrakt hun ikke godtar. Ektemannen er nyhetsanker og utenriksreporter.

Programleder i Tid for Mat, Kjersti Bergesen (40), tjente 355.500 på å stå over grytene sammen med kokken Trond Moi.

Se flere navn fra kultur og medier

Noen får pengene i oktober

Alle som har skatt til gode får pengene om kort tid. Restskatten skal først betales i slutten av august.

De som får ikke får skatteoppgjør nå, får det i oktober. Det gjelder blant annet skattytere med ektefelle som driver næringsvirksomhet, de som leverte selvangivelsen for sent eller fikk utsatt frist, og skattytere med selvangivelser som krever ekstra saksbehandling.

PS: 2002-skatten blir ikke lagt ut i søkbar form før ligningsoppgjøret er endelig i oktober. I mellomtiden kan du søke i 2001-skatten ved å trykke her.

FORNØYD: TV 2-programleder Frithjof Wilborn er fornøyd med lønnen sin, selv om han ikke sier nei takk til mer. Seerne sier tydeligvis heller ikke nei takk til mer Wilborn, og til høsten får de ønsket sitt oppfylt.