Bispedømmekontoret advarer menighetene mot å tilby leirtilbud som er så dyre at ikke alle har råd til å være med.

Sjømannskirkene i London og Berlin har i vinter tatt imot over 300 bergensungdommer til konfirmantleire som inkluderer teater, sightseeing og shopping.

Leirene er en del av konfirmasjonsforberedelsene som Sjømannskirken opprinnelig utviklet for nordmenn som bor utenlands. Mange menigheter har også adoptert Sjømannskirken "nettkurs" som et supplement til den ordinære konfirmantundervisningen.

Kjempefornøyd

Et 30-talls konfirmanter fra Haukås i Åsane har fått gjøre som utenlandskonfirmantene: ta «teoridelen» på nett og reise på leir til London.

En av dem er Anniken Minde Nese (15). Hun er kjempefornøyd med konfirmasjonsforberedelsene, og turen til London var høydepunktet. Konfirmantene overnattet i soveposer på sjømannskirkens gulv.

— Kveldsstundene vi hadde der var veldig koselige. Vi så også musikalen «Les Misérables» og var rundt i byen på sightseeing, Det ble også tid til å handle litt. Jeg kjøpte litt klær, sier hun.

Anniken er nettkonfirmant. Det synes hun har vært veldig kjekt.

— Jeg danser ballett. Skulle jeg fulgt ordinær konfirmasjonsundervisning, vil jeg mistet en del treningstimer. På nettet kunne jeg selv bestemme når jeg ville svare på spørsmålene.

Billig og enkelt

— Konfirmasjonsleirene er nok dyrene enn leirtilbudene konfirmantene får innenlands. Men temaene og meningsinnholdet er det samme som de ordinære konfirmasjonsleirene som kirken tilbyr, sier Espen Ingebrigtsen, seksjonsleder og faglig ansvarlig for konfirmantundervisningen i Sjømannskirken.

— Prisen for leirene våre er ca. 2000 kroner for oppholdet. Vi bor billig og enkelt. Utfluktene er tilknyttet temaene for leiren, og flybilletter kommer i tillegg. Det er nok realistisk å regne med at leirhelgen kommer på 4000 kroner for hver konfirmant, inkludert lommepenger og flybillett, sier Ingebrigtsen.

- Naturlig med shopping

— Selvsagt får konfirmantene også litt tid til shopping. Noe annet ville være unormalt når man tar 15-åringer med på tur til europeiske storbyer, sier Ingebrigtsen.

Han understreker at nettundervisningen ikke kan benyttes som påskudd til å slippe unna undervisning og samtaler med prest og kateket.

— De fleste bergensmenighetene som er med i opplegget, benytter nettundervisningen som et supplement til ordinære undervisning. Konfirmantgruppen på Haukås, som bare har nettundervisning, har flere felles samlinger med undervisningsleder. De må også delta på like mange gudstjenester som de som følger ordinær konfirmantundervisning, sier han.

Ingebrigtsen mener nettundervisning er godt alternativ for dem som har vanskelig for å delta i ordinær konfirmasjonsundervisning.

— Det kan være unge som sliter med angst eller psykisk hemming, eller konfirmanter som har lang vei til undervisningen.

For alle

Undervisningsleder i Bjørgvin bispedømmeråd, Kristin Lødøen Hope, sier at trosopplæringen i kirken har som mål å være for alle. Men hun ser samtidig at utgiftene til slike turer, kan være et problem for noen.

— Derfor bør det etableres støtteordninger for dem som ikke har råd til å være med, slik at alle som har lyst kan få bli med, sier hun.

Lødøen Hope understreker at opplegget er et supplement til ordinære samlinger i menigheten, og at helgeturene til London og Berlin er godt tilrettelagt både faglig og pedagogisk.

— Etter å ha satt oss grundig inn i opplegget har ikke bispedømmet noen innvendinger mot programmet for disse turene. Det er imidlertid viktig å påpeke at konfirmantene kan velge mellom ulike andre opplegg som ikke koster noe, for eksempel miljøgruppe, speidergruppe eller vanlig konfirmasjonsleir, sier Kristin Lødøen Hope.