Landets rikeste ordfører tjente 16,2 millioner kroner i fjor, og betalte 5,6 millioner i skatt. Med en formue på 64,6 millioner kroner, er han blant Bergens rikeste menn, ifølge de ferske skattelistene for 2002.

Selv har kaffekongen et avslappet forhold til all oppmerksomheten rundt sin egen og andre folks inntekter.

— Som Se og Hør

— De listene er jeg veldig lite opptatt av. Men jeg har ikke noe imot at tallene er offentlige, sier han.

— Så du leser dem ikke?

— Nei, eller ... jeg kikker vel litt på dem av og til. Det blir som med Se og Hør. Jeg leser det ikke, men det hender jeg blar gjennom likevel, sier han.

Friele mener at skattetallene har begrenset informasjonsverdi.

— De sier lite om hva slags inntekter og formuer folk virkelig har. For eksempel: En som har en million kroner i banken, står oppført med en million i formue - og da vil mange tenke at han er rik. Men hvis han kjøper et hus for pengene, vil beløpet i skattelistene kanskje bli 130.000 kroner, til tross for at han eier like store verdier som før, sier Friele.

Selv har kaffekongen store deler av formuen investert i nettopp fast eiendom, blant annet flere bygårder langs Bryggen.

Frykter ikke kriminelle

Flere motstandere av offentlige skattelister har trukket frem at kriminelle kan bruke listene til å plukke ut formuende ofre. Herman Friele har liten tro på at listene brukes slik i særlig grad.

— Du må være passe søvnig som kriminell, hvis du må se på de listene for å finne ut hvem som har god råd i en liten by som Bergen, sier han.

Friele ser i hvert fall liten grunn til å bekymre seg.

— Det ligger ikke penger i dyner og åpne skuffer hjemme hos oss, sier han muntert. - Min hovedformue er bundet opp i aksjer eller investert andre steder.

Avkastningen utgjør det meste av inntektene hans. Det er lite sannsynlig at Frieles nye ordførerlønn på rundt 630.000 kroner kommer til å virke særlig inn på privatøkonomien hans.

Nøkternt og luksuriøst

Selv om han unner seg flotte biler og gode middager, føler den påtroppende ordføreren at han har et ganske nøkternt forhold til penger.

— Jeg tror en del folk med romslig økonomi er litt personlighetsspaltet i kjøpsmønsteret sitt. Da det var flyplass på Fornebu, pleide jeg å ta bussen, i stedet for drosje inn til Oslo, men vel fremme i byen tok jeg gjerne en god middag på restaurant, sier han.

Friele sier også at han ofte handler på lavprisbutikker, eller kjøper seg en hamburger eller fiskekaker til 10-15 kroner når han er i byen. Men han vil ikke påberope seg å være voldsomt prisbevisst.

— Jeg går ikke rundt og ser etter tilbud på butikken, sier han.

— Spiller prisnivået noen rolle for hvilken matbutikk du velger å handle på?

— Nei, jeg skal ikke være så skinnhellig at jeg påstår det. Jeg må innrømme at prisen på mat ikke spiller noen avgjørende rolle for meg personlig, sier Friele.

Kaffeprisene, derimot ...

VELSTÅENDE: Herman Friele sier han ikke er spesielt opptatt av skattelistene.