— Her skal vi samle det beste av hva som kan tilbys av mat og drikke fra byen og distriktene - og fra internasjonale menyer. Frescohallen vil fremstå som et supermarked delt opp i flere mindre restaurantpaviljonger, sier prosjektleder Steinar Knutsen i KJS Holding.

Sammen med kompanjongene Per Jørgensen og Terje J. Skjelbred står han bak ideen om Bergen Matbørs, som blir kompleksets navn. Total investeringsramme er 40 millioner kroner.

De erfarne restaurantbaronene har inngått avtale med huseier Odfjell Eiendom om å leie hele etasjen hvor Frescohallen ligger, samt hele kjelleretasjen, som er like stor i areal.

— Leieavtalene har en varighet på 20-30 år, noe som gir oss rikelig med forutsigbarhet og trygghet for prosjektet, sier Knutsen.

Totalt utgjør de to etasjene 1800 kvadratmeter.

Tilbyr nisjeretter Det nystiftede selskapet Bergen Matbørs AS skal styre driften ved å fremleie til aktører som etablerer seg i hallen.

- Hvem skal inn i Matbørsen?

— Det blir 6-8 paviljonger bestående av restauranter som tilbyr sine nisjeretter. Blant annet skal det bys på økologisk mat og såkalt kortreist mat. Leieavtalen er så fersk at vi ennå ikke har rukket å skrive kontrakt med den enkelte restaurant, men det er stor interesse fra ledende aktører, forteller Per Jørgensen, administrerende direktør i KJS Holding.

Til sommeren starter arbeidet med å renske kjelleren under Frescohallen. Nærmest Torget kommer det en ølkjeller som skal ivareta øltradisjonene i inn- og utland, kalt Børskjelleren. I andre enden av kjelleren etableres en middelhavsres-taurant.

På plassen foran hovedinngangen blir det uteservering i sommerhalvåret.

I skyggen av Stavanger

— Er konseptet først og fremst rettet mot turister?

— Vi har et mål om å nå både tilreisende og lokalbefolkningen. Ønsket er å fylle Matbørsen med nasjonale og internasjonale mat- og drikketradisjoner. Bergenserne blir mer og mer kontinentale i sine vaner, og et slikt konsept tror vi vil ha bred appell, sier Steinar Knutsen.

Han understreker likevel at det skal tas godt vare på tradisjonene, med vekt på nærområdets matkilder som havet, fjordene og vestlandsgårdene.

— Bergen by har lenge levd i skyggen av matbyen Stavanger. Det må vi prøve å gjøre noe med. Matbørsen blir et skritt i riktig retning, sier Per Jørgensen.

Les mer i papir-BT i dag.

Hva synes du om planene? Si din mening!