MP3-spillere har gått fra å være en liten spilledåse, som kunne inneholde et fåtall favorittlåter, til å bli komplette mulitimediemaskiner med en musikkvalitet du tidligere bare kunne drømme om. Og bedre blir de.

Prisleiet for en fornuftig spiller er i dag fra rundt 1000-lappen for den som skal sørge for at du får med deg yndlingslåtene dine i lommen.

For spillere som tar hånd om hele musikksamlingen og den digitale fotosamlingen ligger prisene fra 2000 kroner og oppover. Toppmodeller ligger rundt 3500 kroner. Avanserte modeller kan også spille av videofilmer.

Går du over 2000 kroner bør du være bevisst på hva du kjøper. Trenger du noe annet enn musikk, bør spilleren din håndtere MP4-formatet for bildefiler med høy kvalitet. Har du ikke bruk for dette, så nøy deg med en rimeligere spiller.

Tar med seg samlingen sin

— Med de nye spillerne kan folk ta med seg musikk, bilder, videominner og viktige opplysninger i brystlommen, sier it-ingeniør Arild Fredriksen.

Han arbeider ved Universitetet i Bergen, og ser en klar utvikling i retning av at studenter og andre som har behov for å forflytte seg med sine arbeidsoppgaver i fremtiden ikke behøver å drasse rundt på bærbare pc-er.

  • Vi har allerede sett hvordan USB-penner har medført at brukerne kan ta med seg store datamengder i lommen, sier Fredriksen.

For å vise innholdet på disse pennene må du ha en datamaskin. På de nye spillerne, som er noe langt mer enn MP3-spillere, har du et skikkelig datalager. I dag er 20-30 gigabytes (GB) vanlig.

Datalageret er helt generelt, og du kan lagre alle slags filer. Hva du kan spille av på maskinen er avhengig av hvilke programmer som lagt inn for å håndtere det. Men, du kan godt laste over regneark, dokumenter osv. og bruke enheten på samme måte som en USB-penn til å frakte data.

På MP3-spillere i 1000-kronersklassen er det normalt at du kan lagre 160-170 låter med rimelig kvalitet på én GB. Du kan lagre det dobbelte antall billedfiler med normal kvalitet. Det betyr at 20 gigabyte, som du i dag får på spillere til rundt 2000 kroner, gir deg 3000 låter eller 6000 bilder. Det sier litt om kapasiteten.

Går du på videofilmer, så vil du greit kunne lagre ti spillefilmer av god kvalitet. Er de i x-video MP4-format er de som regel laget for å fylle en DVD med god kvalitet. Da går det fort 0,7 GB, men du kan godt redusere kvaliteten til et en tredjedel om du bare skal se på små skjermer.

— Med mediefiler kan du i stor utstrekning selv bestemme kvalitet, og dermed hvor mye plass de skal ta, sier Fredriksen.

Distribuere via FM-sendere

— Det vi imidlertid ser som en ny trend, det er at disse små maskinene blir et hovedlager for lyd og billedunderholdning. Du bruker den som kilde for stereoanlegg, pc-er og tv-er. Da er det viktig å ha en filkvalitet som gjør at kvaliteten holder, fortsetter han.

Nytt er det nå at teleforvaltningene i medier har sagt at små FM-sendere vil bli godkjent for videreformidling til radioapparater. For noen få hundrelapper kan du få en liten sender som kringkaster dine lydprogrammer slik at du kan ta dem inn på stereoanlegget i stuen eller bilradioen i bilen.

Da trenger du plutselig ikke cd-spilleren lengre. Du spiller av det musikkprogrammet du har redigert på MP3-spilleren.

— Hvordan lager du et lydprogram på MP3-spilleren?

— Musikk fra din cd-samling må du lage MP3-filer av. Det er en standard for digitale musikkfiler til en spiller. Det følger ofte programvare med spillerne som kan håndterer dette for deg. For standard MP3-spillere er det ikke nødvendig. Henter du filene fra en CD, så må du ha et lite program, som du finner gratis på nettet, og omformatere låtene til MP3-formatet, sier Fredriksen.

— Deretter kan du legge opp en rekkefølge på låtene og overføre dem til spilleren. Et gratisprogram som tar hånd om dette er musicmatch. Det kan du finne flere steder på nettet ved å søke på «musicmatch download freeware». Dette har funksjonene du trenger. Deres forretningsidé er å selge musikk til deg over nettet. På nettet finnes det et utall av steder du kan kjøpe - eller hente ned gratis MP3-filer med musikk.

Når det gjelder overføring av filene til spilleren, så kan du også gjøre det på samme måte som du overfører filer til og fra kameraminnekort og mellom USB-penner og pc-en. Maskinen ser spilleren som en flyttbar disk.

Musikk i solbrillen

Etter at filene ligger i spilleren kan du sette opp spillelister og bestemme om låtene skal repeteres - eller spilles av i vilkårlig rekkefølge - for å nevne noen av mulighetene. Kan apparatet også brukes til å vise bilder, så blir det på samme måten, men da brukes det andre formater til billedfilene.

— Nå kommer MP4 for fullt, og disse behandler du på samme måte som musikkfiler. De er bare i et annet format, sier Frederiksen.

MP3-spillere får du i dag i «all verdens varianter». På klokker, i solbriller, som smykker og integrert i mobiltelefoner. Det er også lansert mobiltelefoner som i tillegg til MP3 viser videofilmer.

Et problem med å dytte for mange funksjoner inn i mobilen er batteriet. Derfor kan det være greit å ha strømkrevende utstyr for seg selv.