I riktige ølomgivelser i Børskjelleren stikker Herman Friele og konen Renate Hjortland nesen ned i glasset og drar inn duften av første tapning av eget øl.

Glasset heves som var det en kaffekopp. Både Friele og Hjortland nikker fornøyd.

- Det smakte jævlig godt i dag også, humrer Herman, og skryter uhemmet av bryggerimester Gahr Smith-Gahrsen.

Har brygget før

Dermed er han også tilbake der Friele-konsernets grunnlegger begynte for over to hundre år siden.

Da skipper Herman Friele gikk i land og etablerte forretning i Steinkjelderen i 1799, drev han både engros- og detaljhandel, kaffeproduksjon og ølbrygging.

- Det morsomme er at han i folkeregisteret sto oppført som brygger, og bryggeriet hans var i 1830-årene Bergens nest største, sier dagens Herman Friele.

Kjøper 20 prosent

Gjennom familieselskapet B. Friele & Sønner går han inn med tre millioner kroner for 20 prosent av aksjene i mikrobryggeriet 7 Fjell. Konen Renate Hjortland går inn som styremedlem i bryggeriet.

- Både Renate og jeg tente med en gang på ideen da Dag Jarle Aksnes spurte om vi ville bli medeiere, sier Herman Friele.

Investeringen skjer under to måneder etter at kaffehuset ble solgt til den nederlandske kaffegiganten D.E. Master Blenders 1753 (DEMB).

- Få med at dette ikke har noe med kaffehuset å gjøre. Det er familien som går inn med penger i ølbrygging,

Overtegnet emisjon

Det var i sommer Gahr Smith-Gahrsen og Jens Eikeset startet mikrobryggeriet 7 Fjell, sammen med Morten Dale, Steinar Knutsen og Dag Jarle Aksnes.

I den kapitalutvidelsen som nettopp er gjennomført var målet å få inn fem millioner kroner. Interessen var så stor at de hentet inn 7,5 millioner, hvorav altså tre millioner kom fra Friele-familien.

De fem gründerne har fortsatt over 50 prosent eierandel.

- Vi har nå 44 enkeltaksjonærer. Flere av dem er restauranteiere i Bergen og Oslo, og vi har fått inn flere hjemmebryggere på eiersiden, sier styreleder Morten Dale.

Skal brygge på Bønes

De første 5000 literne med mørkt «vinterøl» har Smith-Gahrsen brygget for 7 Fjell i Stavanger, på utstyret til Lervig Aktiebryggeri. Ølet er tappet på flasker og distribuert rundt til hoteller, restauranter og kafeer.

- Nå har vi leid egnede lokaler i Fjellsdalen på Bønes, og kjøpt utstyr for fire-fem millioner kroner. Der regner vi med å starte ølproduksjonen for fullt i februar, sier Dale.

Vil bli størst

Herman Friele sier han gjerne ville gått inn med en større eierandel, men er likevel fornøyd.

- Nå er det en god balanse. Viktig for meg var bryggerimesterens fagkompetanse. Han er flere ganger blitt norgesmester i ølbrygging. Dessuten er ikke dette noen hobbyvirksomhet. Planene er klare for raskt å komme opp i en million liter øl i året, og deretter bli Norges største håndverksbryggeri.

- Ny kultur

Morten Dale er glad for å få kunne dra nytte av Renate Hjortlands og Herman Frieles erfaring med merkevarer med hurtig omsetning, og tror også de kan bli viktige døråpnere i distribusjonen inn mot hoteller, restauranter og butikkjeder.

- Bergen har sterke tradisjoner innen næringsmidler. For meg er det et viktig poeng å være med på å bygge videre på denne kompetanse og skape nye arbeidsplasser i byen, sier Herman Friele.

- Drikker du selv mye øl?

- Jeg tror det blir mer heretter. Håndverkslaget øl er blitt kalt den nye vinen. Vi ser at det vokser frem en ny kultur.

- Med de nye typene ser vi også at flere kvinner foretrekker øl, skyter Renate inn.

- Dere er ikke redd for at øl skal overta for kaffe?

- Nei. Vi drikker mye kaffe om morgenen. Da er det for tidlig med øl, humrer Herman.

- Men blir det for mye øl om kvelden, drikker folk desto mer kaffe om morgenen, prøver styreleder Morten Dale seg diplomatisk.

- Ja, nettopp, konkluderer kaffekongen fornøyd. - De utfyller hverandre. Det er komplementært.