— Oppkjøpet av St Helens Farm styrker vår tilstedeværelse i Storbritannia og er en del av Kavlis satsing på produkter for personer med intoleranse for kumelk. Det er en økende interesse for slike produkter, sier Erik Volden, konsernsjef i Kavli-konsernet.

Kumelkfri

Kavlis satsing på Q-meieriene som er basert på kumelkprodukter, har dermed fått enda en kumelkfri søsterbedrift. I mars i år kjøpte konsernet divisjonen for melkefrie produkter av det finske matvarekonsernet Raisio.

— Vi ser at dette er en riktig nisje å gå inn i for oss. Våre erfaringer fra Q-meieriene kan vi utnytte til å videreutvikle St. Helens Farm. Ikke minst gjelder dette å lage mer verdiøkende produkter ut over vanlig melk. Samtidig tror vi Q-meieriene kanskje kan nyte godt av innkjøpsavtaler som det britiske meieriet har, sier Erik Volden.

- Vil dere vurdere satsing på geitemek i Norge?

— Det er noe vi absolutt vil se på, selv om det ikke foreligger noen konkrete planer nå. Jeg tror uansett at landbrukspolitikken i Norge må endres slik at vi kan ha større bruk som ligger nærmere meieriene. I dag er produksjonen spredt på mange små enheter, sier Erik Volden.

Meieriet St. Helens Farm omsatte i fjor for om lag 127 millioner norske kroner. Det har 40 ansatte og ligger i nærheten av York. Meieriet produserer melk, ost, fløte, smør, yoghurt og iskrem basert på geitemelk. Kavli kjøper selskapet av gründerne som har utviklet bedriften gjennom 25 år.

230 ansatte

— Konsernet har lenge søkt etter muligheter for å utvide virksomheten i Storbritannia, som gjennom de siste årene har hatt en god utvikling markedsmessig og økonomisk. Det er konsernets strategi å styrke tilstedeværelsen i de markeder selskapet allerede opererer, sier konsernsjef Erik Volden.

Kavli har allerede 190 ansatte i Storbritannia der de produserer smøreost under navnet Primula og patéer som selges under et annet merke eller som leverandør til matvarekjedenes egne merker.

Gjennom kjøpet av St Helen’s Farm får Kavli en samlet omsetning i Storbritannia på over 400 millioner kroner og cirka 230 ansatte.