Fortsatt bærer fotobutikken i gågaten på Åsane Storsenter FotoKnudsens skilt. Så ferskt er eierskiftet at den nye eieren Jotunfjell Partners, som også eier Elite Foto, ikke har rukket å få på plass de nye skiltene.

Tirsdag ble kundene her møtt med stengte dører, i likhet med ved de 18 andre butikkene som Elite Foto overtok for halvannen uke siden etter konkursen i FotoKnudsen.

Årsaken er at alle oppkjøp og fusjoner over en viss størrelse må godkjennes av Konkurransetilsynet. Elite Foto og FotoKnudsen ba om et unntak fra gjennomføringsforbudet, og drev FotoKnudsen-butikkene videre som vanlig etter konkursen. Men så sa tilsynet nei.

— Vi må først undersøke om dette har noen negative virkninger for konkurransen. Det er vi i ferd med å gjøre. Derfor har vi ikke gått med på et unntak fra gjennomføringsforbudet, sa konkurransedirektør Christine Meyer tirsdag formiddag.

Elite Foto er etter oppkjøpet av FotoKnudsen-butikkene den klart største aktøren på det norske markedet, fulgt av Japan Photo og Foto og Video.

- Ikke heldig

Tirsdag ettermiddag gjorde Konkurransetilsynet kuvending.

— Vi har fått inn nye opplysninger i denne saken som gjør at vi vil gjøre et unntak fra gjennomføringsforbudet. Det betyr at butikkene kan få lov til å åpne igjen, opplyste nestleder Beate M. Berrefjord i Konkurransetilsynet tirsdag ettermiddag.

Hun kunne ikke si noe om hvilke opplysninger det var snakk om.

Styreformann Kristoffer Olsen i Jotunfjell Partners, var svært opprørt før gladnyheten fra Konkurransetilsynet kom om at de kunne åpne igjen.

— Vi har inngått en avtale om å videreføre disse butikkene. Det sier seg selv at det ikke er heldig å stenge butikkene to ganger på så kort tid, sier Olsen.

Beate M. Berrefjord sier følgende om kritikken:

— Vi er nødt til å behandle våre saker i forhold til regelverket.

Ikke grønt lys ennå

Men selv om tilsynet har opphevet gjennomføringsforbudet, betyr ikke det at de har gitt oppkjøpet grønt lys.

— Vi vil nå se på om og på hvilke måter denne foretakssammenslutningen vil føre til konkurransebegrensninger i markedet. I det arbeidet må vi avgrense hva som er det relevante markedet, sier Berrefjord.

Tilsynet har i første omgang frist til 8. mars med å gripe inn. Dersom de ser at de trenger mer tid, kan de da pålegge partene å levere en fullstendig fusjonsmelding.

Etter konkursen i FotoKnudsen 11. februar overtok Elite Foto butikkdriften, mens familien Knudsen gjennom et nytt selskap tar seg av netthandel og laboratoriet i Fyllingsdalen.

Til tross for de tøffe tidene i bransjen, ser styreleder Kristoffer Olsen i Jotunfjell Partners positivt på fremtidsmulighetene til butikkene.

— Vi tror at markedet for fotoprodukter vil være noe mindre i omfang enn tidligere. Samtidig ser vi stort potensial ved å samordne oss bedre.