I forrige uke kom den amerikanske versjonen av listen, med IBM-sjef Ginni Rometty, Pepsi-sjef Indra Nooyi og Meg Whitman, sjef i Hewlett-Packard, på pallen.

Den globale utgaven av økonomimagasinet Fortunes liste over verdens mektigste næringslivskvinner utelukker amerikanerne og gir topplassen til Foster, som er sjef i det delstatlige, brasilianske oljeselskapet Petrobras.

Petrobras er det største selskapet sør for ekvator og det fjerde største i verden, målt i markedsverdi. Det er også det største selskapet i Latin-Amerika, målt etter omsetning.

Utdannet ingeniør

Foster er utdannet kjemiingeniør og har det siste året vært med i et par lignende kåringer: Magasinet Forbes kåret henne til verdens 20. mektigste kvinne, mens Time i april hadde henne med på listen over verdens 100 mektigste personer.

Foster vant kåringen foran Gail Kelly, som er toppsjef i finanskonsernet Westpac med base i Sydney i Australia.

På tredjeplass kommer fjorårets vinner Cynthia Carroll, som er toppsjef i det britiske gruveselskapet Anglo-American.

Berlusconis datter

Deretter følger den tyske Siemens-sjefen Barbara Kux, Indias ICICI Bank-sjef Chanda Kochhar og tyrkiske Güler Sabanci, som leder Sabanci Holding.

Alison Cooper i britiske Imperial Tobacco Group tar 7.-plassen.

24.-plassen innehas av Marina Berlusconi, datter av Silvio og styreleder i Fininvest Holding og mediekonsernet Arnoldo Mondadori Editore.

Begge selskapene inngår i imperiet til faren, som er Italias tidligere statsminister.

Skogen Lund faller på listen

Svenske Annika Falkengren, som leder banken SEB, er øverste skandinaviske kvinne, på en 9.-plass (opp fra 10. i fjor). Hun har selskap av bare én annen skandinav på den 50 kvinner sterke listen - Kristin Skogen Lund på 44. plass.

Påtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund.
SIGNE DONS

Lund er påtroppende administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Hun var tidligere konserndirektør i Telenor og i Aftenposten før dét.

Lund havnet i fjor på 38. plass, og fallet kan ifølge NHO skyldes at hun ikke lenger har Norden-ansvaret i Telenor. Dermed styrer hun over en mindre omsetning enn tidligere.