Etter det NTB erfarer har mekleren i KS-oppgjøret rettet opp uklarheter i skissen hun la frem i 01-tiden natt til mandag, og som ikke førte til noen avklaringer. I 07-tiden var den nye skissen klar. Men det er fortsatt uklart om partene går inn for forslaget.

Uklarheter knyttet til både beløp og ordlyd i avtaleskissen som Riksmekleren la frem, gjør at alle organisasjonene ber om en runde til før de kan svare på om de vil gå for skissen eller ikke, opplyser Unio-leder Anders Folkestad til pressen utenfor KS-lokalene klokken 05.45, melder VG.

Det betyr fortsatt mulighet for streik for nærmere 17.000 ansatte i norske kommuner.

Unio gikk mandag morgen ut med informasjon til alle i streikeberedskap om å gå på jobb som vanlig inntil annen beskjed kommer.

La frem skisse

I 01-tiden natt til mandag kunne mekler Reidun Wallevik fortelle pressen at hun hadde lagt frem en skisse til forslag til en løsning for partene, som partene siden har vurdert. I 05-tiden kom forhandlingsleder i LO Kommune Mette Nord tilbake til KS sine lokaler, sammen med flere i LO-delegasjonen.

Etter det NTB erfarer har ikke mekler Wallevik gitt partene en eksakt frist for når de må ha kommet frem til en løsning.

— Jeg har lagt frem en skisse, som partene nå vurderer. Og det vil selvfølgelig ta noe tid før jeg får tilbakemelding, men det er det som jeg kan si nå, sa Reidun Wallevik til pressen i 01-tiden natt til mandag.

Wallevik ville ikke si noe mer om hva som er grunnlaget for skissen da hun orienterte pressen. Men dette betyr at KS-oppgjøret tilsynelatende ligger foran oppgjøret i staten, til tross for at det tradisjonelt er staten som kommer til en løsning først.

— Jeg vil si at partene har gjort et godt arbeid før vi egentlig begynte å mekle for fullt nå, så jeg vil berømme partene for det arbeidet de har gjort, så får vi se hvordan det går, sier Wallevik.

Fastlåst i staten

Fra Riksmekleren har det så langt ikke kommet meldinger om et forslag til skisse. Over 10.000 statsansatte kan bli tatt ut i streik dersom forhandlingene bryter sammen.

Riksmekler Nils Dalseide beskrev klimaet som godt mellom partene da han orienterte pressen i 23-tiden søndag kveld, og sa at det var vilje til bevegelse mellom partene.

En eventuell storstreik vil føre til stengte skoler og barnehager rundt om i landet. Politi, fengselsvesen, helsevesen, toll og skatt berøres. Parkeringsvakter, bibliotekansatte, meteorologer, ansatte i Statens vegvesen, Mattilsynet, Jernbaneverket og NVE er også grupper som kan gå ut i streik.

I Tromsø kan meteorologene bli tatt ut i streik, noe som vil føre til at Nord-Norge forsvinner fra NRKs værkart - og i verste fall kan det stanse flytrafikken i hele landsdelen, ifølge Forskerforbundet.

Mulig storstreik

Til sammen er om lag en halv million ansatte i staten, kommunene og fylkene omfattet av oppgjøret i offentlig sektor, og så mange som 30.000 ansatte i stat og kommune kan bli tatt ut i streik.

Lønnsforhandlingene foregår på tre tariffområder - statlig, kommunalt og Oslo kommune. På arbeidstakersiden finnes de fire hovedorganisasjonene Unio, YS, LO og Akademikerne.

Dersom ikke forhandlingene fører frem, blir det streik i Oslo kommune først tirsdag ettersom partene i Oslo-meklingen har tatt meklingspause fram til mandag formiddag klokken 10.

En streik kan tidligst tre i kraft fra arbeidstidens begynnelse tirsdag, opplyser Riksmeklerens kontor til NTB.

2200 ansatte i Oslo kommune blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet.