Napster er fortsatt åpen for nedlasting, selv om musikkfellesskapet ble rystet av en amerikansk domsavsigelse mandag kveld. En californisk rett bestemte at Napster må stoppe formidlingen av materiale med opphavsrettigheter. Retten beordret imidlertid ikke umiddelbar stengning av tjenesten, skriver BBC News.

— Med vitende oppfordrer og assisterer Napster brukerne til å forbryte seg mot plateselskapenes opphavsrettigheter, sier en talsmann for domstolen.

Dommen er komplisert og en lavere rettsinstans videreutvikler et konkret pålegg. Pålegget vil si at Napster må hindre brukerne gratis adgang til musikk med opphavsrettigheter.

Plateselskapene ser på dommen som en seier. Napster er redd for at tjenesten må stenges.

— Vi vil gå alle mulige veier i rettsapparatet og i kongressen for å holde Napster i live. Vi skal redde fellesskapet, sa grunnlegger av Napster Shawn Fanning på en pressekonferanse etter domsavsigelsen.

Hvis Napster må stenge trenger ikke nettbrukere på jakt etter gratis musikk lete lenge etter andre tjenester. Napster har startet en bevegelse som neppe lar seg stanse. Et kjapt søk på portalen Yahoo! gir treff på et titalls alternative nedlastningssteder, som Gnutella, Aimster og FileTopia.

Plateselskapet BMG har trukket sine anklager mot nettselskapet og innledet et samarbeid. Napster blir ifølge BMGs eier, det tyske medieselskapet Bertelsmann, en betalingstjeneste i løpet av sommeren.

Gnutella: http://www.gnutella.com/

WinMX: http://www.winmx.com/

ToadNode: http://www.toadnode.com/

Filetopia: http://www.filetopia.com/

Swapoo: http://www.swapoo.com/

iMesh: http://www.imesh.com/

Tripnosis: http://www.tripnosis.com/

Aimster: http://www.aimster.com/ (Origo)