— Foreldrene må betale regningene både på SFO og barnehager som vanlig, slik at det ikke blir betalingsvarsler eller purringer, sier informasjonsrådgiver Synnøve Aas ved Byrådsavdeling for barnehage og skole i Bergen kommune.

Når streiken er over, vil det bli foretatt en avregning, og pengene vil bli trukket fra fremtidige regninger. Dette skjer trolig utpå høsten.

— Hvis skolen er rammet uten at SFO er stengt, blir det ikke redusert betaling. Det gjelder bare dem som ikke får tilbud, presiserer Aas.

80 av 89 skoler rammet

En av fire ansatte i Bergen kommune er tatt ut i streik.

— Det merkes blant brukerne, dessverre, sier informasjonsdirektør Eva Hille.

Streiken trappes opp i dag. Det betyr at 24.000 elever og 4000 barnehagebarn nå er rammet av streik. 80 av 89 skoler i Bergen rammes, mens 68 av 72 barnehager nå blir berørt. I tillegg blir tre nye sykehjem berørt fra i dag.

12 av 16 sykepleiere tatt ut

Tilbakemeldingen så langt er at det går etter forholdene bra.

— Jeg er på Storetveit sykehjem nå, og har snakket med dem som jobber her. Det er klart at det er alvorlig når 12 av 16 sykepleiere er tatt ut i streik fra i dag. Men vi har fått dispensasjon for halvparten. Dermed er det forsvarlig å drive videre, men det vil merkes at det er færre som kan gi omsorg, sier Hille.

Foreløpig har ingen varslet en tredje runde med opptrapping. Det må gjøres innen klokken tre i dag om det skal gjelde fra mandag.

— Nå er vi i ventestilling. Jeg håper vi ikke får varsel om mer opptrapping, sier informasjonsdirektøren.

Fritiden rammes også

Så langt er det barnefamilier som i størst grad rammes av streiken. Den går også ut over barnas fritid, ettersom idrettsanleggene blir stengt ned, i tillegg til at en del kulturtilbud i kommuen rammes.

— Saksbehandlingstiden i kommunen når det gjelder byggesak og andre saker vil bli preget. Det vil lenger tid å få søknader gjennom, sier Hille.