VG har de siste dagene omtalt lønningene til toppsjefene i børsnoterte selskaper. Blant selskapene der staten er største eier, har lønnsutviklingen vært kraftig. Telenor-direktør Jon Baksaas fikk til sammen 18,4 millioner kroner i lønn og frynsegoder i fjor, mens Statoils Helge Lund fikk 11 millioner.

På klar bunnplassering blant børsens 25 største selskaper er Dag Tangevald-Jensen, administrerende direktør i Olav Thon eiendomsselskap. Inkludert styrehonorarer i Thon-konsernet har han rundt to millioner kroner i året. Det bør være maks, er Thons filosofi.

— Når du har en lønn på et slikt nivå, kan ikke jeg se at lønnen avgjør om du får flinke folk eller ikke. Det er veldig lett å gjøre en dårligere jobb når du i tillegg må ha fokus på å forvalte alle pengene dine, sier han til avisen.

Han understreker at han har respekt for Helge Lund, men betegner lønnsnivået hans som «bare tull». Han sier han synes det er svært merkelig at de store statsselskapene leder an i lønnsutviklingen.

— Det er så mange gode ledere i Norge at det ikke er noen grunn til å frykte at de vil forsvinne ut av landet for å få enda høyere lønn, sier han i et spark til norske politikere.