Telefonforbindelsen til Bodø kontrollsentral er i orden, og flytrafikken i luftrommet nord for Trondheim gjenopptas, opplyser Avinor.

— Vi har foretatt nødvendige omkoblinger og har nå telefonforbindelse. Vi begynner derfor å avvikle flytrafikken, men det er på det rene at det vil bli store forsinkelser utover kvelden, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB like etter klokken 17.30.

Sambandsbruddet ved kontrollsentralen i Bodø inntraff like etter klokken 16 mandag, og innebar at sentralen ikke lenger kunne tilby flysikringstjeneste.

Avinor opplyser at bruddet skyldes problemene hos Telenor.

Tre falt over kabel

To separate brudd på fiberkabler i Telenors nett lammet nemlig tilgangen til fasttelefon, mobil og bredbånd i store deler av landet mandag ettermiddag og kveld. Den ene feilen oppsto på Lillehammer, den andre et sted mellom Kongsvinger og Elverum.

— Vi jobber for harde livet med både å finne omfanget og med å løse problemet, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Aftenposten.no tidligere mandag ettermiddag.

Synderen var et tre, som hadde falt over en provisorisk kabel som ble satt opp i forbindelse med veiarbeid i området, forteller Meling.

— Vi har funnet skadestedet på Lillehammer, hvor entreprenørene er i gang med feilretting. De bør ha rettet feilen og skøytet kabelen innen klokka 23 mandag kveld, sier regional informasjonssjef Per A. Meling i Telenor til NTB.

Ifølge Avinor, viste sambandsbruddet seg å være mindre omfattende enn først varslet, for trafikken mellom sør og nord ble delvis rutet gjennom Sverige. Trafikken nord for Bodø ble lite berørt. Først og fremst ble fly mellom Bodø, Værnes og Møre-flyplassene satt på bakken.

— Fortvilet situasjon

Post- og teletilsynet (PT) følger utviklingen tett.

— Det er alvorlig at en så stor del av landet blir slått ut. Det er en fryktelig fortvilet situasjon. Jeg har jobbet her i syv år og kan ikke huske en like alvorlig siutasjon, sier informasjonsdirektør, Elisabeth Sørbøe Aarsæther til Aftenposten.no.

Hun sier at nettet i Norge normalt har svært liten nedetid.

— Vi har tillit til at de som har nettene, fikser dette her, sier Sørbøe Aarsæther.

Si din mening i kommentarfeltet under!