Campingplasser og hytter opplevde derimot solid økning.

– Finanskrisen har slått inn, folk reiser mer i nærmarkedene og velger billigere typer overnatting enn man tradisjonelt ville gjort, forteller Audun Pettersen, avdelingsleder reiseliv i Innovasjon Norge.

**_Les også:

Tjen stort på å leie ut pikerommet_**

Den ferskeste overnattingsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser hvor turistene valgte å overnatte i mai måned i år sammenlignet med i fjor. Mens hotellene hadde en nedgang på fire prosent, økte campingplassene med fem prosent og hyttegrender med 13 prosent.

– Turistforeningens hytter og vandrehjemmene er blant vinnerne i dagens marked. Folk velger billigere overnatting, og dette vinner også Bed & Breakfast-stedene på, mens en del av hotellene sliter, sier Pettersen.

– Koseligere å bo privat

Ron de Muijnck fra Nederland er på fire ukers ferie i Nord-Europa med konen Ymkje de Boer (43) og sønnen Berend de Muijnck (9).

– Å bo privat er koseligere enn hotell. Man får mer privatliv og mer plass å boltre seg på. I tillegg er det veldig hyggelig å bo hos lokalkjente, sier han.

Familien har tilbrakt noen netter i Bergen før turen går videre til Shetlandsøyene med fly.

– I løpet av sommerferien veksler vi mellom å bo på hotell og på private Bed & Breakfast, forteller de.

I Oslo sov de på hotell, i Bergen falt valget på underetasjen til Elisabet Kaltenborn.

– Mange har god råd

Kaltenborn forteller at det ikke er slik at hennes gjester er der ene og alene for å spare penger.

– Det bor mange hos meg som har god råd. Det er ikke bare for å spare penger turister velger dette alternativet, mange ønsker en annerledes opplevelse.

Dette bekrefter innkjøpsansvarlig Tanja Høvin i Novasol, Norges største formidler av feriehusutleie.

– Pris er en faktor, men det er langt fra den eneste. Mange ønsker den friheten privat leie gir. For familier med barn kan det være mer avslappende enn å bo på hotell. I tillegg er det ikke alltid hotell tilgjengelig på mindre steder, sier hun.

– Ta forholdsregler

For at utleie av egen bolig skal bli en vellykket affære er det lurt å ta visse forholdsregler. Cecilie Asak, rådgiver i Forbrukerrådet, anbefaler utleier å gå gjennom utleieenheten med leietaker.

– I tillegg er det viktig å avklare hvilket ansvar leietaker har, og hvordan overlevering av nøkkel og vask etter endt leieperiode skal ordnes.

For Elisabet Kaltenborn i Klosteret 5 Gjestehus er et vellykket utleieforhold basert på tillit og magefølelsen.

– Du er nødt til å like mennesker. Noen krever både hjelp og tid, og da må du gi dem det. Jeg leier aldri ut over telefon, jeg vil alltid ha e-postkorrespondanse med gjestene først. I bunn og grunn følger jeg magefølelsen, er den ikke god, avviser jeg dem.