Det er de lave kraftprisene som sørger for at kundene nå kontakter sine selskaper og forhører seg om fastprisavtale på strøm.

Mange har kalde vintrer, med rekordhøye strømpriser, friskt i minne. Flere opplevde at strømregningen doblet seg i løpet av noen måneder.

Flere tusen

I desember 2010 kostet kraften 82 øre/kWh på den nordiske kraftbørsen Nord Pool. I januar 2011 var prisen 71 øre. Nå kan du binde strømprisen for under 50 øre det nærmeste året.

Ustekveikja Energi på Geilo tar 46,55 øre/kWh, mens Fjordkraft tar 47,25 øre det nærmeste året.

— Vi har hatt markert stor pågang fra kunder som både vurderer og også bytter til en fastprisavtale på strøm de siste månedene. Det er snakk om flere tusen, sier Trine Prestsveen Gaustad, markedssjef i Ustekveikja.

Anbefaler å følge børsen

Også hos Fjordkraft opplever man økt interesse for å binde prisen.

— Nå merker vi at langt flere av henvendelsene kommer fra kunder som spør om eller vil bestille fastprisavtale. En del har nok forrige vinter frisk i minne og ønsker ikke å ha usikkerhet om prisene kommende vinter, sier Jeanne K. Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft.

— Men vår generelle anbefaling er avtaler som følger innkjøpsprisen på strømbørsen.

Hun påpeker at for dem som ønsker en forutsigbar strømregning, kan det være fornuftig å gjøre en fastprisavtale nå.

— Mange opplever opplever vel at dagens fastpris er grei i forhold til det de har vært vant til, sier Tjomsland.

Vurder ditt eget distrikt

Onsdagens spotpris er 14,56 øre/kWh, altså cirka 30 øre under selskapenes fastprisavtaler.

— Kundene bør vurdere både hvordan energileveransene vil være i deres distrikt det nærmeste året og finne prisen akseptabel for sin del før de inngår fastprisavtale. Det som er avgjørende er om man ønsker forutsigbarhet, uavhengig av omvi får en kald og tidligvinter eller om det blir mildt, mye eller lite nedbør, sier Prestsveen Gaustad.

Styr unna

Rolf-Helge Sørensen er porteføljeforvalter for det nordiske kraftmarkedet hos Bergen Energi. Han kommer ikke til å signere en fastprisavtale.

— De som har klart å betale strømregningen de to siste vinterne, bør ikke tegne seg for en fastprisavtale.

— Hvorfor ikke?

— Fordi det er lite sannsynlig at prisen den kommende vinteren blir høyere enn de to siste. Men folk må jo selv bestemme. For min egen del er det uaktuelt å gå inn på en fastprisavtale.

Her kan du sjekke strømprisene

MARKEDSPRIS: Jeanne K. Tjomsland i Fjordkraft anbefaler kundene å inngå avtaler som følger strømbørsen.
PÅGANG: Trine Prestsveen Gaustad er markedssjef i Ustekveikja og har mange kunder som ønsker fastprisavtaler.