Les også:

Frem til nå har regjeringen i USA vært forsiktig i sine uttalelser, men tirsdag ba finansminister Timothy Geithner om at Det internasjonale pengefondet (IMF) i det minste må utnevne en ny midlertidig leder.

— Jeg kan ikke kommentere saken, men Strauss-Kahn er åpenbart ikke i en posisjon hvor han kan lede IMF, påpekte Geithner.

Etter at han ble siktet for voldtektsforsøk i helgen, sitter IMF-sjefen nå bak lås og slå på den beryktede fengselsøya Rikers Island i New York, skriver NTB.

IMF-lederen er satt på selvmordsovervåkning, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

- Noen har gjort noe veldig galt

Ingen i IMFs toppledelse har vært i kontakt med Strauss-Kahn siden pågripelsen. Det er heller ikke klart hvilke tekniske bevis politiet sitter med mot IMF-sjefen, men en domstol avviste før helgen å løslate IMF-sjefen mot kausjon.

Ifølge tabloidavisen New York Post, vurderer Strauss-Kahns advokat Benjamin Brafman å prosedere på at den seksuelle kontakten med kvinnen på hotellet var frivillig. Britiske Daily Mail har snakket med broren til det angivelige offeret. Han fortalte at søsteren hadde ringt ham en time etter hendelsen.

— Noen har gjort noe veldig galt med meg, sa hun. Hun skal ikke ha visst hvem IMF-lederen var.

Offerets advokat Jeffrey Shapiro sier det vil være umulig å hevde at kontakten mellom de to var frivillig.

  • Dette er ingenting annet enn en fysisk, seksuelt overgrep utført av denne mannen mot denne unge kvinnen, sier Shapiro til Associated Press.

I Frankrike er det imidlertid Strauss-Kahn som av mange blir sett på som et offer.

Et flertall av franskmennene tror overgrepssiktede Dominique Strauss-Kahn er utsatt for en svertekampanje, viser en måling, ifølge NTB.

57 prosent svarer bekreftende på spørsmålet om de mener Strauss-Kahn er utsatt for et komplott. 32 prosent svarer nei i målingen utført av CSA for franske medier.

Etter pågripelsen har tidligere presidentkandidat for Sosialistene, Segolene Royal, gått ut og advart mot å forhåndsdømme Strauss-Kahn.

- Ideelt om han går

I helgen kom det flere meldinger om at en person i IMFs styre ønsker Strauss-Kahn bort.

Andre medlemmer av styret har angivelig ikke noe ønske om et umiddelbart lederskifte. Flere styremedlemmer bekrefter at fondet vil ta kontakt med Strauss-Kahn for å høre om han selv ønsker å fortsette i stillingen.

Amerikaneren John Lipsky leder nå pengefondet på daglig basis, men skal ikke være interessert i å fortsette i den rollen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer USA å foreslå at Lipsky byttes ut med landsmannen David Lipton, som i dag er rådgiver i Det hvite hus. Dette er ikke offisielt bekreftet, men Lipsky har uansett varslet at han vil trekke seg fra sin stilling i IMF i august.

- Kan skade fondet

Også i Europa stilles det spørsmål ved hvor lenge Strauss-Kahn kan fortsette som IMF-leder. Den østerrikske finansministeren Maria Fekter svarer slik på spørsmål om ikke franskmannen bør trekke seg:

  • I denne situasjonen, hvor han er nektet løslatelse mot kausjon, må han vurdere om alternativet er at han skader organisasjonen.

Spanias finansminister Elana Salgado går, ifølge Guardian , enda lenge. Hun beskriver anklagene mot IMF-sjefen som "ekstraordinært alvorlige" og ba om at Strauss-Kahn selv må vurdere å trekke seg.

— Dersom jeg skulle vise solidaritet og støtte med noen, ville det vært mot den kvinnen som har blitt utsatt for et overgrep, dersom det stemmer seg at hun er blitt det, sier Salgado.

Foreslo egen finansminister

New York Times spekulerer i om et eventuelt neste sjefskifte kan bryte praksisen med å gi toppvervet til en europeer, mens Verdensbanken er ledet av en amerikaner.

Et forslag er Tyrkias finansminister Mehmet Simsek, som selv understreker at han er godt kvalifisert for stillingen. Andre forslag er kommet fra India, Mexico og Sør-Afrika.

Det knyttes også spenning til om Kina vil benytte anledningen til å fremme sine egen kandidat, noe som ennå ikke er skjedd. Etter USA er Kina det landet som bidrar mest til pengefondet.

Men det heller ingen grunn til å tro at europeiske ledere vil sitte stille dersom sjefsstillingen i IMF blir ledig.

Den franske avisen Le Monde spekulerer onsdag i om president Nicholas Sarkozy kan komme til å foreslå sine egen finansminister som ny toppleder for IMF. Flere kilder avisen har snakket med fremhever Christine Lagardes kandidatur. Det er imidlertid høyst uklart hvordan IMFs styre vil stille seg til at også den neste sjefen kommer fra Frankrike.

Les også:

Gresk bekymring

Samtidig er det bekymring i Hellas for at IMFs neste leder vil være mindre innstilt på å redde europeiske land som er rammet av gjeldskrise.

Lederen for gruppen av finansministre fra eurolandene, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, uttalte mandag at det var altfor tidlig å diskutere et mulig lederskifte i pengefondet. Han pekte på at Strauss-Kahn så langt verken er blitt funnet skyldig eller dømt for noen forbrytelse.

Dersom IMF-sjefen blir dømt, risikerer han opptil 25 år i fengsel. Amerikanske jusseksperter mener det kan gå et halvt år før rettssaken er i gang.