— En generell oppfatning er at det går så det suser innen bygg og anlegg for tiden. Men det er nødvendigvis ikke sammenheng mellom gode tider og gode marginer, sier direktør Hans Martin Moxnes i entreprenørforeningen EBA Vestenfjelske.

Nylig gikk den mellomstore entreprenøren Byggekompaniet AS på Husnes over ende.

Rundt halvparten av arbeidsstokken på 54 personer får likevel fortsette, etter at det finske selskapet Lemminkäinen kjøpte konkursboet. Bedriften skal fortsatt ha sin base i Teigen ved Husnes.

Økning på åtte prosent

Første kvartal i år ble det åpnet nesten 300 konkurser i bransjen. Totalt ble det åpnet 1075 konkurser i Norge i løpet av årets tre første måneder. Det er en nedgang på ni prosent fra tilsvarende periode i fjor.

Bygg- og anleggsbransjen går motsatt vei og hadde 294 konkursåpninger i første kvartal - en økning på åtte prosent.

— Det er urovekkende å registrere at antall konkurser øker i byggebransjen, i en situasjon med et marked preget av et stort behov for utbygging av bygg og infrastruktur, moderniseringer og vedlikehold både i privat og offentlig sektor, sier administrerende direktør Helge Dalen i Bank2.

Banken har spesialisert seg på refinansieringsløsninger til bedrifter og privatpersoner som opplever økonomiske problemer.

— Det siste året har vi notert en betydelig økning i etterspørselen etter likviditetslån til byggebransjen, sier Dalen. Han mener mange aktører i bransjen må legge større innsats i å etablere gode rutiner for å få bedre kontroll på kontantstrøm og likviditet.

- Beintøft marked

Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske sier at anbudssystemet er et knallhardt system.

— Det finnes vel knapt andre bransjer som baserer nesten hele sin virksomhet på å vinne anbud for å holde det gående. Markedet er beintøft, og flere aktører sliter i dag med dårlige kontrakter som ble inngått etter finanskrisen.

Moxnes sier det er helst mindre bedrifter som har måttet gi seg i bygg- og anleggsbransjen.

— De regionale mellomstore og store selskapene klarer seg for så vidt bra, og Byggekompaniet på Husnes er det første blant våre medlemmer i Hordaland som har gått konkurs på lang tid.

Minus for Skanska og NCC

At to av landets største entreprenørselskaper, Skanska og NCC, begge gikk med underskudd i fjor, forteller også litt om den tøffe anbudskonkurransen som er på markedet, ifølge Moxnes.

— Presset på marginene kommer også som følge av kampen om arbeidskraft i virksomhetene - både på funksjonærsiden og blant fagarbeidere. Det kompenseres gjerne med å hente inn utenlandsk arbeidskraft, som gjør at marginene presses ytterligere, sier direktør Hans Martin Moxnes i entreprenørforeningen EBA Vestenfjelske.

Rekord i Hordaland

Annenhver bedrift i bygg- og anleggsbransjen i Hordaland har benyttet arbeidskraft fra Europa det siste året, viser en fersk undersøkelse gjort for Nav Eures.

Dette er rekord.

— Bruken av europeisk arbeidskraft vokser sterkest innen bygg og anlegg. For første gang på fire år er bransjen helt på topp i å rekruttere europeere, foran hotell- og restaurantbransjen, der vi ser nedgang for første gang på mange år, seier Anne Kverneland Bogsnes, fylkesdirektør i Nav Hordaland.

Østfold er fylket der flest bedrifter benytter EU-arbeidere (43 prosent), fulgt av Hordaland (39 prosent) og Finnmark (38 prosent).