Boligprisene i Bergen steg med 0,1 prosent i oktober, viser tall fra Eiendom Norge.

En bolig i Bergen koster nå i snitt 2.650.000 kroner.

Ser man på de siste 12 månedene, er boligprisveksten i Bergen 6,9 prosent, mens den på landsbasis er 5,3 prosent. Tromsø har den sterkeste årsveksten med en prisøkning på 14,7 prosent. Av byene er Stavanger på bunn, med en boligprisvekst på kun 0,2 prosent de siste 12 månedene.

Nedgang i salget

Selv om prisene i Bergen i praksis stod i ro i oktober, er meglerne — som vanlig - svært positive.

— Vi opplever et stort trykk i boligmarkedet, sier administrerende direktør Rune Hansen i Eiendomsmegler Vest.

Tallene fra Eiendom Norge viser at det i oktober ble solgt 566 boliger i Bergen. Det er en nedgang på 9,6 prosent fra samme periode i fjor.

Ifølge Hansen gikk 77 prosent av boligene selskapet hans formidlet over prisantydning i oktober.

Finanstilsynet advarer

— En av grunnene til det store trykket er at det er lite brukte boliger til salgs. I tillegg er boligbyggingen lav. Den tredje forklaringen på trykket i boligmarkedet er den lave renten, sier Hansen.

Finanstilsynet gikk tirsdag ut og advarte mot veksten i boligprisene og gjeldsbelastningen til norske husholdninger. Tilsynet mener bankene det siste året er blitt liberale med å gi boliglån og at fem prosent av norske lånekunder ikke vil tåle en rente på åtte prosent.

Optimist

Daglig leder Fredrik Søreide hos Krogsveen i Bergen beskriver også oktober som en sterk måned.

— Jeg tror boligprisene vil holde seg godt fremover også. Bergen har et attraktivt og velfungerende boligmarked og mange potensielle kjøpere, så jeg forventer fortsatt stor aktivitet i tiden framover, sier Søreide.