MS Bergensfjord blir ledig når Fjord Lines to nye cruiseferger begynner å seile mellom Vestlandet, Langesund og Danmark.

Nå har rederiet søkt havnemyndighetene i Sandefjord og Strømstad lov om å la den gamle danskebåten få seile Sandefjord— Strømstad fra 2013.

- 1,2 millioner reisende

– Det blir rute nummer to som vi kommer til å legge til Østlandet. Langesund blir den første, og Sandefjord den andre, sier administrerende direktør Ingvald Fardal.

Fardal har vurdert flere mulige havner i Vestfold og Telemark, og erkommet til at parallell seiling med Color Lines skip mellomSandefjord og Strømstad gir det beste tilbudet.

— Vi er opptatt av å konkurrere på samme premisser som våre hovedkonkurrent, og det er hovedårsaken til at vi legger opp til parallellrute.Reisetiden blir 2,5 time. Skulle vi ha anløpt Langesund istedenforSandefjord ville seilingstiden blitt forlenget med én time, fortsetter Fardal.

Han forteller videre at 1,2 millioner reiser denne Sandefjord- Strømstad hvert år, og er det største volumet mellom Norge og EU. Til sammenligning har Fjord Lines linje, Bergen-Stavanger-Hirtsals, 170 000 reisende hvert år.

- Skadelidende

Hittil har Color Line hatt monopol på strekningen, men nylig ila EFTAS overvåkningsorgan, ESA, rederiet en bot på 145 millioner kroner på grunn av enerettsavtalen til Strømstad.

Fardal opplyser om at Fjord Line har tatt kontakt med EFTAS overvåkningsorgan, ESA, for å informere om etablering av den nye linjen mellom Norge og Strømstad.

— ESAs vedtak viser at konkurransen på ruten mellom Sandefjord og Strømstad i lang tid har vært skadelidende på grunn av ulovlig konkurransebegrensende opptreden, sier han.

Fjord Line har to cruiseferger under bygging som fra høsten skal erstatte MS Bergensfjord. Disse skal seile på linjene mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals, og Hirtshals – Langesund.

Color Line ønsker ikke å kommentere planene til Fjord Line.

— Vi har ingen forutsetninger for å mene noe om hva andre planlegger i fremtiden. Vi kommenterer derfor aldri hva andre gjør, eller planlegger å gjøre, skriver konserndirektør Helge Otto Mathisen i Color Line.