Møtet var arrangert av Rederiforbundet, som gjennom flere år har hatt First House som sin rådgiver, skriver Aftenposten.

Rundt konferansebordet i forbundets lokaler i Oslo satt noen av de viktigste aktørene i norsk næringsliv. Blant disse var blant annet NHO, LO, Virke, Norsk Sjømatråd og Aker, etter det Aftenposten får opplyst.

Tidligere LO-leder Roar Flåthen representerte LO i møtet, mens tidligere statsråd Sylvia Brustad var der for Aker, etter det Aftenposten erfarer.

Gruppen har møttes fem ganger siden det eksklusive forumet ble dannet i 2012, ifølge Rederiforbundet.Tema har hver gang vært det iskalde forholdet mellom Norge og Kina etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

— Dette er et møte som det ikke skal siteres fra, sier en kilde som deltok.

Det skal etter det Aftenposten får opplyst ikke ha vært skrevet referat fra disse møtene.

Dalai Lama og Kina

Med på møtene er også First House, som gjennom flere år har vært leid inn av Rederiforbundet som rådgivere. Kommunikasjonsbyrået var på tirsdag representert ved de to partnerne Morten Wetland og Bjørn Richard Johansen. Sistnevnte sitter også i styret i Det norsk-kinesiske handelskammer.

Hovedtemaet på møtet var Regjeringens håndtering av Dalai Lamas besøk i Norge, og hvordan det har påvirket forholdet mellom Norge og Kina. Underveis i møtet kom også deltakerne, ifølge flere kilder, inn på Nobelkomiteen.

Wetland skal under møtet ha referert til sin egenkronikk i Dagens Næringsliv 14. mai, der han tar til orde for at ikke-norske medlemmer bør inn i Nobelkomiteen når tre av plassene til høsten står på valg: Komiteens leder Thorbjørn Jagland (Ap), Kaci Kullmann Five (H) og et nytt medlem som Høyre kan peke ut.

Svarte på spørsmål

Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, bekrefter at Nobelkomiteen ble nevnt under tirsdagens møte, men understreker at det ikke var møtets hovedagenda.

— Morten Wetland fikk et spørsmål om kronikken han hadde skrevet, som han besvarte. Men jeg kan ikke minnes at han sa noe annet enn det som sto i kronikken, sier Henriksen.

Onsdag understreket Wetland at kronikkens innhold ikke har noe med virksomheen til First House å gjøre.

— Dette har jeg skrevet helt på egne vegne, og det har ikke noe med First House sin forretningsmessige virksomhet å gjøre, sa han til Aftenposten.

Onsdag stilte Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghellei en kommentarspørsmål om «kinesiske interesser» har leid inn First House til en kampanje mot Thorbjørn Jagland og Nobel-komitéen.

Dette har First Housesterkt avvist.

— Det er absolutt ingen som har tatt opp Norges forhold til Kina, og Jaglands lederverv i Nobelkomiteen med meg, sa Wetland til VG samme dag.

Bekymret for konsekvensene

Rederiforbundet har helt siden fredsprisutdelingen vært bekymret for konsekvensene for norsk næringsliv og norsk skipsfart. Rundebordskonferansene om Kina ble etablert på bakgrunn av denne bekymringen.

— Det ble tidlig klart at det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina ville ha konsekvenser for næringslivet. Derfor tok vi høsten 2012 initiativ til å samle sentrale aktører i næringslivet for å utveksle informasjon om utfordringer de møtte. Det har vi gjort med jevne mellomrom, og vi har så langt hatt fem møter i dette forumet, sier Sturla Henriksen til Aftenposten.

I Rederiforbundets årsmelding fra 2013 skriver de at de ønsker tiltak for å bedre forholdet til Kina.

«Uten å kompromisse vårt nasjonale verdigrunnlag, integritet eller politisk idealer, mener vi tiden er inne for nye initiativ for dialog og konstruktivt samarbeid», skriver de i rapporten.

Sturla Henriksen har tatt opp Norges forhold til Kina med Utenriksdepartementet, og diskuterte dette så sent som 12. mai med utenriksminister Børge Brende (H).

Vil ikke kommentere

Henriksen bekrefter overfor Aftenposten at forbundet er kunder av First House.

Morten Wetland har på gjentatte forespørsler og konkrete spørsmål fra Aftenposten ikke ønsket å kommentere denne saken. I en tekstmelding torsdag kveld skriver han:

«Vi uttaler oss ikke om innholdet i et møte hos en kunde.» Han skriver også at det er et prinsipp å ikke gjengi noe fra møter hos kunder.

- Naturlig å invitere First House

Sturla Henriksen sier at Rederiforbundet har en rammeavtale med First House, og at samarbeidet omfatter «generelle politiske spørsmål» og «mer spesifikke næringspolitiske temaer».

— I denne situasjonen er forholdet til Kina en del av bildet vi må forholde oss til. Vi synes det er naturlig å invitere First House med, så de også får se hva de andre opplever, sier Henriksen.

- Men de er der på oppdrag for dere?

— Ja, men de er der fordi vi har et kundeforhold til First House. Vi har ikke noen spesifikk avtale knyttet til arbeidet med Kina.

- Det er en rammeavtale?

— Ja. Vi gjør våre vurderinger av de ulike politiske og næringspolitiske forhold og vi synes det er nyttig å ha en ekstern sparringspartner.

Flere topper invitert

VG skriver sent torsdag kveld at de har fått tilgang til epostinvitasjonen til Kina-konferansen. Blant de inviterte var DnB-sjef Rune Bjerke, Kina-venn Gerhard Heiberg og Felix Tschudi, direktør i Tschudi Shipping.