Verdens befolkning sendte ifølge internasjonale markedsundersøkelser 2.000.000.000.000 tekstmeldinger i 2008. Sosiolog og mobilbruk-ekspert Rich Ling opplyser til bt.no at norske ungdommer har firedoblet bruken av SMS siden 2001.

Ling viser at 16-åringer i 2001 i snitt sendte fem tekstmeldinger hver dag. I dag sender ungdommer mellom 15 og 19 år i snitt 20 SMS-er daglig.

– Unge har virkelig funnet dette som et nyttig verktøy. Det er billigere enn å ringe, og er en diskret måte å kommunisere på. Økningen blant ungdommen er voldsomt stor, sier han til bt.no.

Mer oppdatert

Det er jentene som har mest økende interesse for SMS. Ifølge tall hentet fra Rich Lings egen forskning, sender norske jenter mellom 15 og 19 år hele 25 tekstmeldinger om dagen, mot guttenes snitt på 15 SMS-er daglig.

Den sterkt økende mobilbruken blant unge har ifølge Ling mange fordeler.

– Praktisk sett er det jo positivt at flere unge bruker mobiltelefon. Foreldre har nå bedre muligheter for å holde kontakt med dem, og dette har nok en sikkerhetsmessig positiv effekt. Ungdommen selv setter klart pris på å være mer oppdatert enn før, og mer tilgjengelig, sier han.

Rich Ling mener ungdommen blir undervurdert. Les saken her.

– Bør være obs

Mobiltelefonbruken fører også med seg nye problemstillinger, som krever nye typer forsiktighet, både blant ungdommen selv, og foreldrene.

– Mobbing via mobiltelefon er et økende problem, som bør tas alvorlig. Nå får mobiltelefonene også hele tiden nye funksjoner, som gir nye muligheter for mobbere. Dette er noe foreldre bør være spesielt obs på, sier Ling.

Halvparten med kontantkort

Lings forskning viser at kontantkortet ikke er veldig populært blant unge Blant 21-åringene i Norge, hadde kun 4,2 prosent kontantkort i 2008. Blant de yngre mobilbrukerne er tallet høyere. Blant 15-åringene har halvparten av mobilbrukerne kontantkort.

Selv om andelen kontantkortbrukere går ned med alderen, viser det seg at denne tendensen snur hos eldre mobilbrukere. Blant 61-åringene er det nemlig 21 prosent kontantkortbrukere.

– Jeg har inntrykk av at unge mobilbrukere med kontantkort er veldig bevisste på mobilbruken sin. Det styrer seg egentlig selv. Går kortet tomt, mister de kontakt med omverdenen. Det er nok det siste de vil, sier Ling.

Hvor mange SMS-er sender du hver dag? Si din mening her:

STOR ØKNING: Sosiologi-doktor og mobilbruk-ekspert Rich Ling rapporterer om en stor økning i SMS-bruk blant unge.
HVER DAG: Dette diagrammet viser den daglige mengden SMS-er som sendes i snitt per mobilbruker i Norge. Blå linje er jenter. Rosa er gutter. (Loddrett linje: Antall SMS-er. Vannrett linje: Aldersgrupper.)