• De har vært flinke til å holde det skjult. Potten var tett og det var sikkert meningen, sier en ansatt.

Bare timer etter at nyheten om salget av familieselskapet er blitt kjent, går det meste i sin vante gang i monteringshallen til Frank Mohn AS i Helldalen i Fana.

De karakteristiske røde dressene beveger seg sakte og kontrollert blant rørsystemer som skal monteres og demonteres.

— Det er for tidlig å si noe om salget, men den aller første følelsen jeg fikk i ettertid av nyheten var ikke sånn veldig bra. Dette er en stolt familiebedrift og det føles som om man har fått en stein i hodet, sier Claudio Malenotti.

Kom som en overraskelse

Italieneren har vært i konsernet i rundt seks år og jobber som prosjektingeniør i Frank Mohn Services. Nå trenger han tid til å fordøye at det veldrevne konsernet er blitt solgt til en svenske.

Meldingen om salget ble servert under et frokostmøte mandag.

— Vi så det ikke komme akkurat, skyter en kollega inn.

— De har vært flinke til å holde det skjult. Potten var tett og det var sikkert meningen, legger han til.

- Kan ikke helt forstå salget

At selskapet faktisk er solgt synes Malenotti er noe underlig. Spesielt med tanke på at det er så veldrevet og lønnsomt.

VET LITE: Kristoffer Hauken (22) vet lite om hva som vil skje med arbeidsplassen i tiden fremover. - Vi får vite mer i morgen, sier han.
Tor Høvik

— Frank Mohn har alltid vært et aktivt selskap med gode marginer og fortjenester. Jeg kan ikke helt forstå hvorfor det selges. Noe annet hadde vært hvis det gikk dårlig. Det er jo det typiske oppkjøpsmønsteret, sier han.

- I hvilken grad er de nye eierne kjent for dere?

— Vi vet jo godt hvem Alfa Laval faktisk er. De er blant våre eksterne leverandører og produserer stort. Jeg ble veldig overrasket over salget, men det må jo være en grunn til at det ble slik.

Kollega Jan M. Jørgensen er en ringrev innen bransjen. Han frykter ikke nedlegginger som følge av oppkjøpet.

— Nyheten er selvfølgelig litt overraskende, men når konsernet er blitt så stort som det er blitt, så skjønner man jo at det kan ligge noe i kortene. Et internasjonalt konsern trenger jo å ha noen solide i ryggen, sier Jørgensen.

- Frykter ikke for jobben

Utenfor hovedhallen til monteringsavdelingen sitter Kristoffer Hauken i trucken klar til å jobbe. 22-åringen har hatt lærlingetid i selskapet og har vært fast ansatt i to år.

— Jeg vet lite om hva som faktisk vil skje, men jeg frykter ikke for jobben min, sier Hauken.

Han forteller at de ansatte er invitert på et orienteringsmøte i morgen.

— Da får vi vite mer, sier han.