Den tidligere tv-sluggeren var pasifist. Derfor søkte han om å få utføre siviltjeneste i stedet for ordinær militærtjeneste.

— På den tiden ble vi straffet med lengre tjeneste enn dem som iførte seg Kongens klær. Vi måtte være inne i 16 måneder, sier Per Ståle Lønning.

Var varsler

Løpebanen hans som sivilarbeider startet med tre måneder i interneringsleiren i Hustadvika. Tiden der fungerte som erstatning for rekruttskolen og som opplæring av sivilarbeiderne før de gikk ut i tjeneste.

— Oppholdet der var direkte kjedelig, sier han.

Der gjorde Per Ståle Lønning, den gang 21 år, seg ikke spesielt bemerket. Det gjorde han imidlertid til gagns da han ble utplassert ved Bergens Guttehjem på Garnes.

— Der ble jeg satt til å undervise uten at jeg egentlig hadde noen bakgrunn for det, sier Lønning.

Nå er det ikke timene bak kateteret han husker best eller andre husker ham for.

- Uverdige forhold

— Jeg oppdaget ganske fort at forholdene ved hjemmet ikke var som de burde. Undervisningstilbudet var dårlig og vold mot guttene var helt vanlig. Det var også stigmatiserende at guttene måtte ha på seg uniform da de beveget seg utenfor skolen. De måtte gå i en rød genser med G på brystet. Og den G-en sto ikke for motemerket Gant, men for Garnes. Alle utenfor skulle vite at disse guttene kom fra guttehjemmet, sier Lønning.

Lenge før varslerbegrepet ble kjent, slo den unge sivilarbeideren alarm om forholdene. Lønning allierte seg med Bjørn Bratten, daværende journalist ved Dagbladets Bergens-kontor. Løssalgsavisen skrev flere artikler om forholdene ved guttehjemmet. Det hele endte med at hjemmet ble stengt.

— Men først ble jeg kalt inn på teppet og fikk sparken på dagen, forteller Per Ståle Lønning.

Selv fikk han god kontakt med flere av guttene på hjemmet. Senere, flere tiår etter at hjemmet ble stengt, fikk flere av guttene erstatning for omsorgssvikten de ble utsatt for på hjemmet.

— Jeg har fortsatt kontakt med et par guttene som bodde på hjemmet, sier Per Ståle Lønning.

Samme om igjen

Selv ble han overført til Vestlandske Vanførehjem for å fullføre siviltjenesten der. Men heller ikke der ble den samfunnsengasjerte sivilarbeideren spesielt lenge.

— Jeg varslet om det jeg oppfattet som uverdige forhold der også. Det var ca. 30 pasienter der, flere av dem ganske unge. Jeg opplevde at flere av dem ikke en gang fikk stå opp og sitte i rullestolen sin, erindrer Per Ståle Lønning.

Den kommende tv-profilens utspill ble like dårlig mottatt som ved Bergens Guttehjem. Lønning fikk på ny fyken på dagen.

— Så havnet jeg på Fretex resten av tjenestetiden min, sier han.

Der kom han i kontakt med andre personer som hørte hjemme blant samfunnets svakeste. I tv-karrieren sin var Lønning ofte opptatt av de svakestes kår. Bedre enn mange andre visste han derfor hva han snakket om.

Stolt av varslingen

- Angrer du på at du slo alarm to ganger?

— Overhodet ikke. Jeg har fått mye takk for det i etterkant. Dette er noen av de få tingene i livet mitt som jeg er virkelig stolt over. Jeg føler at jeg fikk utrettet mer enn 100 soldater til sammen, sier den tidligere NRK- og TV 2-profilen.

- Hvordan ser du på siviltjenesten?

— Det har nok vært mye meningsløshet knyttet til den for mange som var sivilarbeidere, men selv føler jeg virkelig at jeg fikk utrettet noe samfunnsnyttig, sier Per Ståle Lønning.

VARSLET: Per Ståle Lønning slo alarm om forholdene ved guttehjemmet på Garnes.
SCANPIX