• Eneforsørgere, uføretrygdete og eldre har ikke høyere risiko for å havne i fattigdom enn andre samfunnsgrupper, viser ny forskning. — Den fattige er som regel ung, enslig og ofte innvandrer, sier forsker Tone Fløtten.
  • Marianne Rieber er den som har høyest nettoformue med 269,4 millioner kroner. Helge Eide Knudsen er nummer to med 258,6 millioner, og er på toppen av inntektslisten med 31,1 millioner kroner.

— Jeg har ikke hatt råd til å feire bursdag tidligere, sier Simonsen.

Men i år ble det bursdagsfeiring. Først mottakelse i Folkets Hus. Og i dag er det feiring med familie og venner.

Bente Simonsen er ferdig med å kalle seg fattig. Men hun er heller ikke blant dem folk flest snakker om i dag - dagen da inntektstoppen og formuestoppen blir publisert i landets aviser. 50-åringen havner langt unna toppen på listene.

Verre før

— Hvordan merker du at du har mindre penger enn mange?

— Det er mye du ikke kan delta på. Du kan ikke være med venner ut og spise, du kan ikke dra på fine ferier.

Det var mye verre før, forteller Simonsen. Frem til 1996 hadde hun sosialstønad. Nå er hun uføretrygdet, og er sikret 80 prosent av minstepensjon. Hun får 2000 kroner mer i måneden enn før.

Etter at husleien er betalt sitter hun igjen med om lag 6500 kroner. For det skal alle regninger betales og mat kjøpes.

— Jeg er ikke fattig nå lenger. 500 kroner ekstra i uken betyr utrolig mye. For meg som er vant til å være sosialklient, har jeg det bra nå, sier hun.

— Jeg unnet meg litt luksus hver fredag. Jeg kjøpte en liten flaske pils, og drakk ett glass fredag og ett lørdag. I den perioden feiret jeg ikke 17. mai. Jeg følte meg utstøtt av samfunnet, hadde ikke engang råd til å kjøpe en is.

- Stolt over å ha klart meg

Noen overflod har hun ikke nå heller. 2000 kroner setter hun nemlig av til et godt formål hver måned.

— Jeg savner å ha litt mer penger mellom hendene. Å ha muligheten til å kjøpe noen klær og kose meg. Men det er mange som har mindre enn meg. Om alle kommer opp på mitt nivå, er jeg fornøyd.

Ifølge en ny undersøkelse er 3,4 prosent av alle nordmenn fattige. Det vil si at de har en disponibel inntekt som er under halvparten av medianinntekten.

— Enkelte forskere hevder det er tull å snakke om fattigdom i Norge. Hva synes du om det?

— Det finnes fattige. Og det er riktig å snakke om det på grunn av at de blir sosialt utstøtt. De har ikke mulighet til å være med på det mange andre har.

NETTOINNTEKT 88.900: Bente Simonsen feiret fredag 50-årsdagen sin. Vanligvis feirer hun ikke bursdagen fordi det er for dyrt. I fjor hadde hun en nettoinntekt på 88.900 kroner.<br/>Foto: ARNE NILSEN