Det kunne han fortelle BT etter den flotte prisutdelingen på Den Nationale Scene i kveld. — Jeg traff representanter både fra regjeringen og Statoil under Raftokonferansen men ingen svarte på den direkte kritikken jeg har kommet med overfor dem, sier Bassey.

— Du sa i din tale at de som skaper miljø- og klimaproblemene bør holdes ansvarlig og stanses. Mener du den norske regjering har et konkret ansvar for å rydde opp også i Nigeria?

— Ja, jeg mener at den norske regjering har et ansvar for å prøve å påvirke og jobbe sammen med nigerianske myndigheter for å stanse veksten i oljeproduksjonen i vårt land. Statoil har et medansvar for å rydde opp i de stygge miljøødeleggelsene de og andre oljeselskaper har påført Nigeria, sier Bassey.

I sin takketale fra scenen ba Nnimmo Bassey myndigheter og oljeselskaper om å spare en rekke konkrete områder fra oljeaktivitet. Blant dem både Lofoten og Arktis.

Selv om Bassey er svært kritiske til både Statoil og den norske regjeringen som hovedeier var han full av lovord om den modige Raftostiftelsen, Bergen og oppholdet sitt her i byen.

TAKKET: Raftopris-vinner Nnimmo Bassey takket for prisen på Den Nationale Scene i Bergen søndag kveld.
Paul Sigve Amundsen