Etter å ha diskutert fremtiden og nye muligheter for norsk næringsliv hele dagen, var det luksus av klassisk merke som gjaldt da NHO avsluttet årskonferansen med festmiddag torsdag kveld.

Sjømatbuffé sto på menyen da toppene fra norsk politikk og næringsliv samlet seg til siste post på programmet i Operaen.

Det var få tegn å spore blant våre hjemlige topper på at Europas økonomi er i krise, men kaffekongen Herman Friele kom med en kraftig salve mot deler av finansbransjen på vei til NHOs festmiddag.

For populistisk

Tidligere på dagen, på NHOs årskonferanse, advarte Jens Stoltenberg mot for høye lederlønninger, og sa at det ville være vanskelig å få til et moderat oppgjør dersom ikke også bedriftslederne begrenset seg.

Bedriftsleder og tidligere ordfører Herman Friele var imponert over Stoltenbergs tale, men mener det blir for enkelt å legge all skyld på privat næringsliv.

— Lederlønningene i Norge er ikke spesielt høye, og private bedrifter er ikke noe verre enn store statlige bedrifter - der har de jo fantastiske lønnsbetingelser. Den eneste som tjener for lite er statsministeren, sier Friele.

— Vi må betale for arbeidskraften, det gjør vi på alle nivåer.

Men det er noen få som ødelegger, mener kaffekongen.

— Debatten blir forskjøvet fordi noen få ødelegger. Det generelle nivået er moderat og ikke spesielt høyt i norske bedrifter. Men det enkelte meglere får i bonusordninger er jo tullball, det er helt hinsides. Det er irriterende og det ødelegger respekten for lønnsnivået, sier Friele.

NHO-lederen i Hordaland, Tom Knudsen, var også på konferansen.

— Vi er generelt enig i at lønningene bør holdes moderat, og NHO maner til forsiktighet. Eksportindustrien er avhengig av et fornuftig lønnsnivå, og da er moderasjon viktig, sier Knudsen.

Setter premissene

NHO-president Kristin Skogen Lund roste statsministeren for en god tale.

— Det er viktig at det er den konkurranseutsatte industrien som setter premissene for årets lønnsoppgjør. Dette gjelder for alle, sier NHO-presidenten til Aftenposten.no.

Både Friele og Knudsen sier at næringslivslederne er forberedt på en dypere krise i verdensøkonomien.

— Markedsutsiktene er dårligere enn det de har vært for fastlandsbedriftene. Vi står sannsynligvis foran store utfordringer, og ting endrer seg veldig fort, sier Knudsen.

Det er viktig at regjeringen er på offensiven og klar med tiltak, sier NHO-lederen, men minner om at Vestlandet er spesielt godt stilt.

— Vi er heldig i Hordaland ved at vi er så oljetilknyttet.

Friele har sin egen formulering på oljebufferen:

— Vi skal være skita takknemlig for at vi lever i Norge, sier kaffekongen, før han går på ball.

KRITISK: Bedriftsleder Herman Friele mener enkelte meglere ødelegger respekten for lønnsnivået. ARKIVFOTO: LASSE HANSEN
KAFFEPAUSE: Mingle- og kaffepause i programmet under NHOs årskonferanse på Operaen i Oslo torsdag.
SCANPIX