Fiskefrelst? Lei av dårlig fisk i disken? Nå kan du bruke mobilen til å sjekke om fisken virkelig holder mål. Forskningsinstituttet Nofima har utviklet en applikasjon for Iphone, basert på standardmetoder for vurdering av fersk fisk. Her finnes egne sjekklister for sei, torsk, uer og reker, 13 forskjellige slag av fisk og skalldyr til sammen. Applikasjonen har eksistert siden i mai i fjor. Men ble oppgradert med flere fiskeslag nå i helgen.

Appen er beregnet på profesjonelle, men også lett å bruke for vanlige forbrukere. En viktig forutsetning er at fisken er hel, med hode.

— Gjennom applikasjonen kan fiskeelskere plukke opp mange gode tips for hvilke punkter man skal se etter for å bedømme om fisken er fersk. Dette kan sjekkes ved å se på gjeller, øyne, skinn og andre kjennetegn, sier sjømatprofessor Joop Luten i Nofima. Han forklarer hvordan du via bilder kan gå gjennom de fleste sjekkpunktene for å finne om det du har foran deg er god fisk.

— Her kan du sjekke om en fersk laks i fiskedisken har ligget for lenge. Sammenlign dine egne observasjoner med bildene i applikasjonen og du får svaret, sier Joop Luten.

- Er det mye dårlig fisk på markedet?

— Det er vanskelig for meg å svare på det. Det har jeg ikke forsket på, sier sjømatprofessoren som står bak den nye ferskfisk-appen.