— Dette blir bra - vi får tilgang til fangsten nesten i det øyeblikket den er tatt, sier Tom Rørnes, en av fire fiskehandlere i Torghallen.

«En skal ikke rose fisken før den er havnet på disken», står det ved inngangen til Norsk Sjømatsenter i Torghallens andre etasje. Men 5. mars kan bergenserne sjekke varene før de havner på is bak fiskehandlernes glassmontre i etasjen under.

— Folk får se hva kortreist sjømat er, hvordan en hel fisk ser ut, hvilke fangstredskaper vi bruker, og hvordan fisk blir oppbevart om bord. Og så vil det skape stemning, det er utrolig viktig, sier Leif Bognøy, fisker og innehaver av fiskemottaket Nordhordland Fisk AS i Bøvågen på Radøy.

Luseuer, havmus ...

Han tar imot fangst fra 15–20 selvstendige fiskere fra Hardanger til Førde. Hver dag fanges rundt 25 forskjellige arter, ikke bare sei, torsk, hyse og lyr.

— Det blir bare en liten prosentandel som kommer rett til Bergen. Hvor mye vet jeg ikke ennå, sier Bognøy.

— Når fiskebåtene kommer med fangsten helt inn til sentrum, får vi muligheten til å vise frem utradisjonell sjømat som luseuer, skjellbrosme og havmus. Det er bifangst fra garn og line og utmerket matfisk, som få tør smake på, sier Jørn-Åge Stikholmen, regionsjef hos fisk- og sjømatgrossisten Enghav på Bontelabo.

Ikke salg fra båten

— Det er bare ett år siden jeg prøvde skatevinge for første gang, humrer fiskeren Leif Bognøy, vel vitende om at han sitter i glasshus når han på godmodig vis anklager bergenserne for å være litt trøtte i fiskevalget.

I sin 31 fot båt kommer han gjerne tøffende selv noen lørdager med fisken som er tatt opp av sjøen bare timer før. Men folk kan ikke kjøpe fisken rett fra båten, og det blir heller ikke noe nytt fiskemottak i Torghallen.

— Enghav og Nordhordland Fisk leverer sjømat til Fisketorget i dag, så vi er sikre på at lover og regler følges, sier torgsjef Bent Unneland som satser på fem-seks fiskebåter en lørdag i måneden i første omgang.

Bløgget riktig

Mattilsynet sjekker hygienen under lagring og omsetning av fisken.

— Så lenge fisken blir levert gjennom mottak, har vi ikke noe å utsette på dette, sier Aslaug Sandvin, distriktssjef i Mattilsynet for Bergen og omland.

Både Stikholmen og Bognøy er opptatt av at fisken er bløgget og pakket riktig før de får den til mottaket.

— Volumet må ikke være større enn at de kan stelle fisken skikkelig på båtene. På store trålere ser vi gjerne at fisken er knust i kjøttet, og det kan gå lang tid før den havner hos forbrukeren, sier Bognøy.

- Vanskelige kunder, he he

Og torghandlerne, sier de ifra hvis fisken har fått seg en trøkk på veien?

— Å, ja. Det er viktig at vi er vanskelige kunder, sier fiskehandler Tom Rørnes.

— Til tider er fiskehandlerne her på Torget slitsomme med spørsmål, humrer Stikholmen i Enghav.

— Vi har fått inn båter som har fått beskjed om å ta hele fangsten om bord igjen. Du kan jo tenke deg følelsen når 800 kilo avvises, sier Bognøy og forteller om fiskere som mener de ikke trenger is til nedkjøling når det er kaldt ute. Det holder ikke.

— Sjøen er ikke kald. Har ikke fiskerne med is når de drar ut, trenger de ikke komme inn igjen.

- Kvalitet - ikke bare pris

- Hva med prisene?

— Målet er å få opp prisen til fiskerne, sier Leif Bognøy.

— Vi ønsker å ha fokus på kvalitet, kunnskap og hygiene, ikke bare på pris, sier torghandler Tom Rørnes.