Fiskehandler Kenneth Fjellskål står foran fiskedisken sin inne i Torghallen. Ved siden av ham lyser det fra en skjerm på størrelse med en Ipad.

— Det er den nye fiskeappen min, sier han stolt og trykker videre.

— Den er ganske fantastisk skjønner du. Kundene velger en fersk fisk i fiskedisken vår, trykker på fisken her på skjermen, og vips så finner de ut hvem som har fisket den, hvor den er fisket, når den er fisket og når den ble levert til oss, sier Fjellskål.

En app for hele landet

Fjellskål forteller at han utviklet appen for å gjøre arbeidet med å spore fisken lettere. Han startet arbeidet med appen i september i fjor og har nå brukt den i en uke. Om kort tid tar også fiskehandleren ved siden i bruk appen.

— Nå kan folk selv finne ut mer om næringskjeden til fisken og ikke minst holdbarheten på fisken. Det er også viktig at kundene kan se at vi leverer fersk fisk, sier han.

Foreløpig må informasjonen om fisken registreres manuelt. Den oppgaven er det Dan Even Fjellskål som har fått.

— Det er jo genialt at absolutt alle kan se hvor for eksempel denne fileten kommer fra, sier han og legger en ny laksefilet på plass i fiskedisken.

— Det blir også bra når vi bare kan skanne inn informasjonen via en strekkode, fortsetter han.

Kenneth Fjellskål håper at hele Fisketorget skal være koblet til appen om en måned. Deretter håper han at også fiskehandlere i resten av landet vil ta den i bruk.

— Jeg hadde besøk av Mattilsynet for noen uker siden og de var virkelig positive. De ønsker at dette skal bli standarden.

Fiskeapp på mobilen

Men det stopper ikke der. Til høsten skal Fjellskål ha på plass en fiskeapp som kundene kan laste ned til mobilene sine.

— Da kan kundene sitte hjemme i stuen og se hva slags fisk vi har fått inn den dagen.

De kundene som registrerer e-postadressen sin på appen i Torghallen, vil også få tilsendt matoppskrifter som passer til den fisken de har kjøpt.

— Vi ønsker å tilby kundene våre det beste, og vi håper de blir fornøyd med denne nye appen, sier Fjellskål.

- Kreativ og moderne

Margrethe Wold er seniorinspektør i Mattilsynet ved distriktskontoret for Bergen og omland. Hun har sett en demonstrasjon av den nye fiskeinfotavlen.

— Løsningen virker kjempebra, kreativ og moderne, sier Wold.

Mattilsynet har tidligere i år påpekt manglende merking av fisk på Fisketorget. Wold er glad for at merkingen nå begynner å komme på plass.

— Ipad-løsningen så flott og enkel ut. Den gir enkel tilgang til informasjon om fisken for kundene. Man kan for så vidt tilfredsstille merkekravet ved å skrive opplysninger på et A4-ark. Men løsningen med Ipad er jo litt fancy, sier hun.

Den varslede appen synes hun høres "fiffig" ut.

— Jeg har ikke hørt om noe lignende andre steder i landet.