Bernhard Larsen bad om utbetalinger til turer på Island, Mallorca og Jersey til seg selv og sin søster, og godkjente to uttak av en ansatt i årene 1992-2002 fra Blading Trust.

Til sammen ble det utbetalte 52.500 dollar og 12.900 pund fra trusten i denne perioden. Det kom frem i politiadvokat Jan-Inge Raanes gjennomgangen i straffesaken mot Berge Gerdt Larsen i Bergen tingrett i går. Larsen er tiltalt for grovt bedrageri og grovt skattesvik, blant annet ved å skjule en formue på flere hundre millioner kroner i utlandet.

Bernhard Larsen døde i 2003, og påtalemyndigheten mener Berge Gerdt Larsen da overtok en kontrollerende rolle i trusten. Den rollen hadde han frem til trusten ble avviklet i 2006. Larsen tredjepart i trusten var verdt minst 1,7 millioner kroner i årene 2003-2005, en formue han ikke oppga til skattemyndighetene, ifølge tiltalen.

Berge Gerdt Larsen sier han ikke visste noe om trusten før han fikk en melding fra Jersey etter farens død i 2003. Han reagerer sterkt på at påtalemyndigheten trekker frem utbetalingen fra 90— og tidlig på 2000-tallet.

— Det er ren sjikane. Det har ingenting med meg å gjøre, sier han.

Larsen mener påtalemyndighetens eneste mål var å sverte ham i dommernes øyne, og beskylder påtalemyndigheten for å ville skjule at han ikke var involvert i trusten før farens død.

— Hvis ikke Valen (Larsens forsvarer, red. merk.) hadde spurt hva dette hadde med meg å gjøre, så hadde de (påtalemyndigheten) ikke nevnt det, sier Larsen.

Politiadvokat Raanes mener det var nødvendig å vise hvordan påtalemyndigheten mener trusten ble styrt også før årene som er omfattet av tiltalen.

— Det var for å få frem hvordan rådigheten over Trust-formuen historisk har vært. Måten trust-formuen har vært forvaltet på har betydning for det som står i tiltalebeslutningen, sier Raanes.

Raanes og hans kollega, statsadvokat Elisabeth Deinboll avslutter sitt innledningsforedrag onsdag formiddag. Da har de brukt litt over ti dager på innledningsforedraget.