De bor på Landås med fem små barn. Hun jobber på Voss, han på Nordnes. De eier en tilhenger sammen med tre andre naboer, men har ingen bil. Dette må da være miljøfreaker?

Alt må ikke være tilgjengelig hele tiden.

Kjersti Kvalbein

— Nei, miljøhensynet er på langt nær eneste grunnen til at vi gjør dette. Det er rett og slett god økonomi for oss, sier Lars Ove Kvalbein (42).

Han og konen Kjersti Kvalbein (40) bestiller bil på nett når de trenger det. Sammen med 700 andre medlemmer i bildeleringen i Bergen har de tilgang på fler enn 80 biler av nyere årsmodell, alt fra små el-biler til store kassebiler.

— Og det funker helt utrolig bra, sier de.

Lønnsomt

I fjor brukte familien 42.000 kroner på bilbruk. Det inkluderer to lange påske, og sommerturer på tilsammen fire uker.

— Disse langturene utgjør en stor del av den årlige utgiften vår. Til vanlig bruker vi bare bilen noen få ganger i måneden, og da kommer regningen som regel på under 2000 kroner, sier Lars Ove.Ekteparet sier dette er omlag halvparten av utgiftene de hadde med tilgang på bil hele tiden.

— Vi eide vår egen bil i tre års tid frem til 2008. Når du tar med at den falt 100.000 kroner i verdi fra vi kjøpte den til vi solgte, brukte vi mye mer penger på bil da enn nå, forteller Lars Ove.

Mer bevisst bilbruk

Kjersti mener at de fleste som eier bil tar den for gitt, og ender opp med å bruke den mye mer enn de trenger.

— Alt må ikke være tilgjengelig hele tiden. Når man ikke har bil blir man mye mer observant på hva som rører seg i nærområdet, sier hun.

— Vi prøver å lære ungene at det går helt fint å gå når man skal et sted. I tillegg åpner det for at man kan gjøre noe mer ut av transportetappene. For eksempel kan det å gå til og fra butikken sammen med ungene være veldig kos, forteller hun med yngstemann Kristian på ni måneder på armen.

Vokser

For 15 år siden ble bildeleringen stiftet på Nordnes av ti mennesker som syntes det var mer praktisk å dele på bilene enn å ha hver sin. I dag har bilrdeleringen i overkant av 700 medlemmer og drøye 80 biler,

spredt fra Nesttun via Ytre Sandviken til Fyllingsdalen.Bildeleringen har ifølge daglig leder Marit Hjelseth et todelt mål. Det ene er å redusere bilmengden og bilbruken i Bergen. Det andre er å skaffe grei tilgang til praktiske billøsninger i sin hverdag.

— Medlemmene bestiller bil på nett, og henter nøkkelen i nærheten av bilen. Parkerer bilen tilbake når man er ferdig med å bruke den. Vi fakturerer på etterskudd en gang i måneden, forteller Hjelseth.

Munn-til-munn

— Vi har ikke prioritert å bruke penger på reklame, men baserer oss på jungeltelegrafen. Dermed har det tatt tid å spre kjennskap til bildeleringen. Vi ønsker flere medlemmer, og er i utgangspunktet åpne for alle som er over 20 år, har førerkort og ikke har mistet lappen på noe tidspunkt. Disse må godkjenens av styret, sier hun.

Blant medlemmene finner vi bedrifter, småbarnsfamilier og pensjonister. Hovedvekten er folk som ikke bruker bil til og fra jobb daglig.— For medlemmene blir medlemskap hos oss veldig mye rimeligere enn å ha sin egen bil, og du har tilgang på den bilstørrelsen du trenger for den turen du skal gjøre. Dessuten kan du tilpasse bilbruken til økonomien din – har du fått baksmell på skatten kan du bare la være å bruke bil i en periode. Og så slipper du de uforutsigbare utgiftene som ofte følger med å eie egen bil, sier daglig leder i bildeleringen.

_Hva tenker du om å dele bil med 700 andre?

Diskuter under!_

FULL BIL: Familien Kvalbein må minst ha en 7-seter når de skal på tur. F.v. Kristian (9 mnd), Kjersti (40), Lars Ove (42), Sunniva (5), Eiriks bestevenn Nikolas Vidnes Seip (10) og Eirik (10). I bak-baksetet Maria (9) og Olav (snart 6).
GERHARD FLAATEN