Jakten på rettighetsbeskyttet musikk blir vanskeligere på verdens mest kjente fildelingstjeneste. Den nye programvaren til Napster leser lydkarakteristikken til filene for å filtrere ut sanger som er beskyttet av opphavsrettigheter. Tidligere har filteret vært basert på filnavn. Fildelingstjenesten har hatt problemer med blokkeringen av filer fordi brukerne har anvendt kreative filnavn. Den nye programvaren er lisensiert fra Relatable. Napster har ikke sagt når teknologien er fullt implementert. Relatables programvare blokkerte imidlertid ikke filer på en mer effektiv måte i en test mandag i denne uken, skriver Wall Street Journal.

Brukerne av den notoriske mp3-tjenesten lastet ned 1,6 milliarder sanger i april. Til sammenlikning var de samme tallene for mars og februar henholdsvis 2,49 og 2,8 milliarder, ifølge analysebyrået Webnoize. Tallene indikerer en nedgang på 41 prosent siden utrenskningen av sanger beskyttet av opphavsrettigheter startet.

Analysefirmaet Jupiter Media Metrix (JMM) opererer med andre tall. Trafikken har sunket med omlag 20 prosent siden Napster startet arbeidet med å oppfylle 9th Circuit Court of Appeals krav om å fjerne materiale beskyttet av opphavsrettigheter, ifølge JMM.(Origo)