"W32. Nimda" angriper kun PC-er som bruker epostprogrammet "Outlook" fra Microsoft.

— Ormen kan få tilgang til datamaskinen din på ulike måter. Den kan enten komme som en e-post med et vedlegg merket "Readme.exe" eller det kan være nok å gå in på en infisert web-side, forteller markedsdirektør Bjørn A. Windfeldt i datasikkerhetsfirmaet Norman ASA til NTB.

Han råder vanlige databrukere til å oppgradere antiviruspgrogramvaren sin øyeblikkelig. Man bør oppgradere både nettleseren, internettserveren og virusprogrammet, sier Windfeldt.

— Vi ser en utvikling både ved at disse virusene blir stadig mer komplekse og opptrer stadig oftere. Det er ikke mange ukene siden vi fikk Sircam-viruset, som det tok lengre tid å bekjempe enn vi hadde trodd. Og nå dukker denne nye vanskelige ormen opp.

Det var onsdag hektisk aktivitet ved sikkerhetsselskapene over hele verden og den nye ormen, som dukket opp tirsdag ettermiddag, har allerede spredt seg internasjonalt.

— Tidligere trodde de fleste at disse datavirusene ble klekket ut av svært datainteresserte privatpersoner nærmest på gutterommet. Men i dag er angrepene blitt så kompliserte at de som sprer dem må være ekstremt datakyndige. Men fortsatt er det mest sannsynlig at det er enkeltpersoner som står bak angrepene, og som har en pervertert glede av å skape problemer, mener Windfeldt.

Virus og ormer

Fram til 1999 var vanlige virus den typiske plagen. De skaper lokal bekymring og gjør maksimum en eller to operasjoner, som å slette en bestemt filtype. De sprer seg ikke aktivt selv, men infiserer filer på enkeltmaskiner.

Men nå er vi inne i "ormenes tiår". En orm er ikke et ekte virus, men oppfører seg like ille, om ikke verre. Flere datasikkerhetsfirmaer tror at ormer kan bli en global trussel i årene som kommer. Allerede kjente ormer som "Melissa" og "I Love You" har gjort voldsomme skadeverk. Nå sier ekspertene at dataormer har kostet verden over 95 milliarder kroner bare hittil i år.

I fjor kostet datavirus verden 152 milliarder kroner, mot 108 milliarder i 1999, opplyser selskapet Computer Electronics.

Ormene kan utføre 5-7 ulike ondsinnede instruksjoner samtidig. De har som mål å infisere så mange pc-er som mulig og sprer seg selv gjennom e-postsystemet.

Ormene er også verre å hanskes med fordi de sprer seg raskere og fordi de er enkle å modifisere og lage nye utgaver av.

Trojanske hester

Trojanere har fått navnet sitt etter en diger trehest som skjulte fiendtlige soldater og som nysgjerrige innbyggere i byen Troja åpnet byporten for. Og like dårlig som med innbyggerne i Troja går det med nysgjerrige databrukere.

Filene er maskert som hjelpsomme programmer, mens de i virkeligheten er slemme. Trojanere kommer seg inn i maskinen din når du er koblet opp på nettet. De kan blant annet utføre skadelige handlinger på harddisken eller gi fremmede tilgang til maskinen din, uten at du merker det. I så tilfelle kan andre hente informasjon, utføre banktjenester og stjele personlig informasjon for å handle på nettet for eksempel.

Oppslagssteder

Et godt oppslagssted dersom du lurer på hvor sikker maskinen din er, eller om den er virusinfisert er www.sarc.com, som oppdaterer deg på de siste virusene. Du kan også lese mer om ulike virustyper på www.datavirus.no eller søke på for eksempel "datavirus".