• Det har vært slitsomt å ikke vite, sier Siv H. Sandnes. Snart får studentene svar på når de kan ta igjen eksamen.

Mer enn 1500 eksamener ved Høgskolen i Bergen ble avlyst på grunn av streiken. For avgangsstudentene kan konsekvensene bli store. De risikerer å gå ut i sin første jobb uten papirene i orden. Dermed mister de også lønn.

Siv H. Sandnes er en av dem. Hun møtte stengt dør da hun skulle ta avsluttende eksamen på lærerutdanningen. Nå venter hun spent på å få vite mer om når hun får ta eksamen.

— Det beste er å bli ferdig med eksamen, og slippe å vente hele sommeren, sier hun.

Skulle vært ferdig

Klassen skal egentlig ha avslutningsseremoni fredag klokken 12, men foreløpig vet de ikke om den blir noe av. Hun har heller ikke fått vite om og når hun får ta eksamen.

— Det har vært litt slitsomt. Jeg skulle egentlig ha vært ferdig, men klarer ikke helt å slappe av så lenge jeg ikke vet, sier hun.

Det er Avdeling for lærerutdanning som har vært hardest rammet. Her har 1300 eksamener blitt avlyst. Store deler av ledelsen og faglærerne har vært i streik.

— Vi er allerede i gang med å organisere morgendagen, sier høgskoledirektør Audun Rivedal.

Får ikke avviklet alt

Fredagen skal brukes på å planlegge hva som skal skje i de to ukene før sommerferien. Studentene kan vente seg informasjon om neste uke fra klokken 14 i morgen.

- Hvor mye klarer dere å gjennomføre før sommerferien?

— Det er et spørsmål jeg ikke kan svare på før tidligst mot slutten av morgendagen. Vi gjør det vi kan for å ta igjen det vi har mistet, og vi vil legge til rette for at flest mulig av studentene som har vært rammet, kan få gjennomført eksamen. Men det er snakk om så store studentmengder at vi kan få problemer med å avvikle alt nå, sier høgskoledirektøren.

Eksamen for avgangsstudentene vil bli prioritert. Høgskoledirektøren er lettet og glad over at skolen nå kan komme tilbake til normalen.

— Ikke minst er jeg glad på studentenes vegne. Vi skal planlegge for at flest mulig får en sjanse til å få gjennomført nødvendige eksamener og sensur frem til sommeren. Her vil vi måtte prioritere avgangsstudentene, sier Rivedal.

- Så fort som mulig

Faglig og administrativ leder ved lærerutdanningen, Per Arne Michelsen, synes også det er godt at streiken er over.

— Jeg håper å få til at flest mulig av studentene får tatt igjen eksamen så fort som mulig. Vi må sette oss ned i morgen for å se hvordan og hvor fort det kan gjøres, og hvor mange som får ta, sier Michelsen.

Logistikken kan bli en utfordring for avvikling av store, skriftlige eksamener. Bergenshallen var blant annet booket i eksamenstiden, men nå må planleggingen begynne på nytt.

— Viljen til å få til så mye som mulig for studentene er til stede, sier Michelsen.

Også ved Universitetet i Bergen har ansatte vært tatt ut i streik, men der har det aller meste av eksamensavviklingen gått som planlagt.