Det går frem av vilkårene som Apple har i sin nettbutikk. Ifølge digi.no har datagiganten i det stille endret vilkår og betingelser slik at de som har kjøpt en app kan få kansellert kjøpet innen en 14 dagers periode.

Uten grunn

«Angrerett: Hvis du velger å kansellere bestillingen din, kan du gjøre dette innen 14 dager etter at du mottok kvitteringen din, uten å måtte oppgi noen grunn, », skriver Apple i sine vilkår og betingelser i sin nettbutikk.

Unntaket er gavekort som ikke kan refunderes når koden er innløst.

Angrefristen gjelder ifølge nettstedet iFun bare i EU-området, men det omfatter også Norge. De nye vilkårene omfatter kjøp av musikk, apper, bøker eller i Mac-programbutikken.

Forbrukerfordel

— Uten å ha lest vilkårene i detalj virker det som dette er en utvidet frist som er til fordel for forbrukerne. Det er ingenting i lovverket som sier at Apple eller andre uansett måtte innføre en slik utvidet angrefrist, sier juridisk direktør hos Forbrukerombudet, Frode Elton Haug.

Han forklarer at det ved elektroniske kjøp kan avtales at forbrukeren fraskriver seg angreretten i det nedlastingen av produktet starter.

— Dette er gjeldende regelverk i EU-området også, sier Elton Haug.

Ingen angrerett

De andre store aktørene har ennå ikke endret sine vilkår. Hos Google finnes det en to timers angrefrist, mens hos Microsoft har de standardregler der forbrukeren ikke har noen angrerett etter at nedlastingen er startet.

— Vi har nesten ingen saker som handler om slike kjøp. Men det er klart at dersom angreretten fungerer slik som beskrevet er dette en utvidelse som kan komme forbrukerne til gode, sier Frode Elton Haug.