I mai ble seks benker laget av regnskogtømmer fjernet fra Rhododendrariet i Byparken ved Smålungeren. Det skjedde etter at bystyrerepresentanten Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne gjorde Bergen kommune oppmerksom på hva benkene var laget av. Derfor stusset han da han oppdaget to benker av samme merke i nabolaget sitt, på Hallvardskirkeplassen, ved nedre Hamburgersmauet.

- Jeg fikk tips av en nabo som mente benkene så veldig kjente ut, sier Båtstrand.

- Får reaksjoner

Rune Hesjedal i Grønn etat forteller at etaten glemte å fjerne disse to benkene sammen med de seks andre i mai.

- Benkene skulle aldri vært kjøpt. Når det først skjedde, skulle de blitt fjernet sammen med de seks andre benkene i Byparken. At det ikke skjedde, vil medføre reaksjoner internt i etaten, sier han.

Hesjedal vil ikke si noe om hvilke reaksjoner det er snakk om, eller hvem etaten vil reagere overfor.

Han forteller at det ikke er flere benker av denne typen i Bergen nå. Benkene som ble fjernet fra Byparken står inne på lager i Åsane mens Bergen kommune prøver å returnere dem til leverandøren, det britiske selskapet Barlow Tyrie.

- Vi er i dialog med leverandør, men har ikke kommet noe lenger i saken, sier Hesjedal.

- Når kommer dere lenger i dialogen?

- Jeg vil ikke kommentere saken utover det jeg har sagt, svarer Hesjedal.

Spør etter rapport

Byråd for finans, eiendom og eierskap, Liv Røssland (Frp), ber nå Grønn etat om en rapport på hva som har skjedd.

- Jeg ber om en redegjørelse for om de er sikre på at alle benkene er hentet inn, når de skal returneres og hvor de plasseres i mellomtiden, sier hun.

Byråden opplever at Grønn etat tar saken alvorlig.

- Dette skal vi selvfølgelig rydde opp i. Tropisk trevirke er en vare vi ikke kjøper, uavhengig om det er sertifisert eller ikke, sier Røssland.

Får svar

Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne har bedt finanskomiteen i kommunen om svar på hva som har skjedd på benkene i møtet kommende uke.

- Jeg skal selvfølgelig svare ham da, sier Røssland.

Båtstrand er glad for at Grønn etat tar tak i saken.

- Det er positivt om det blir en oppvask der, men det er synd at det er blitt så mye rot med et regelverk som burde være enkelt å etterleve, sier han.