Det sier flere kilder bt.no har snakket med. Torsdag ble det kjent at det var funnet en rekke bilvrak under broen mellom Flatøy og Knarvik.

Under brosøylene går en anleggsvei som fører ned mot sjøen. Veien ble bygget i forbindelse med at broen ble oppført fra 1978 til 1982. Den fører bort til et platå. Derfra går det en bratt skråning som har gitt bilene fart før de har truffet sjøen og blitt borte.

Flere reagerer på at vrakfunnet kommer som en overraskelse på politi og journalister.

— Det har jo vært kjent i alle år at det er blitt dumpet biler herfra, og det har vært skrevet om det i avisene, sier en mann som vil være anonym.

- Er et miljø

11. juli 2001 skrev nemlig avisen Strilen om biler som var dumpet i sundet. Saken ble slått opp på førstesiden. En dobbeltside ble brukt på å fortelle om vrakfunnet. Her het det blant annet at det var lokalisert en Ford Scorpio og sannsynligvis en Volvo, i tillegg til en stjålet motorsykkel som ble hevet.

Det var hobbydykkere fra Alverstraumen Dykkarklubb som hadde lokalisert vrakene, som de filmet på 50 meters dyp. To dager senere kom avisen med en oppfølger, der det het at vrakene skulle heves.

Her var Gjensidiges skadekoordinator Per Arntsen intervjuet. Han sa den gang at det var naturlig å heve vrakene.

— Jeg vet ikke hva som skjedde, om vrakene ble hevet eller ei. Det er vanskelig å huske det så lenge etter, sier den pensjonerte forsikringsmannen til bt.no.

- Hva tenker du når det blir lokalisert ti bilvrak på samme sted?

— Da er det et miljø hvor man vet hvor man skal dumpe biler, svarer den pensjonerte forsikringsmannen.

Avsidesliggende

Når bt.no snakker med lensmann Einar Vatne, husker heller ikke han detaljene fra 2001. — Det er lenge siden. Jeg husker ikke hva som skjedde med bilene.

- Har dere vært kjent med at det har vært dumpet biler på dette stedet?

— Nei, men det ligger jo avsidesliggende til. Skubber man bilene utfor, havner de jo på dypet, sier Vatne.

Blir trolig liggende

Han forteller at syv bilvrak ble tatt opp i går og i dag.

- Vet dere hvorfor bilene har havnet her?

— Nei. Vi forsøker å finne eierne og se om bilene er meldt stjålet. Vi må også finne ut om det kan ligge forsikringssvindel bak, men det går en stund før vi får svar på disse spørsmålene, sier Vatne.

Arne Voll i Gjensidige sier til bt.no at det fortsatt ligger tre bilvrak igjen på bunnen. De blir trolig liggende, fordi de er i en så dårlig forfatning at de neppe kan heves.

— Men vi er optmistiske med tanke på å spore eierne, sier Voll.

Forsikringsbilen var meldt stjålet

En av bilene politiet heiste opp torsdag kveld, tilhørte Frende Skadeforsikring AS. Skadedirektør Vegar Styve har undersøkt saken fredag.

— Den er meldt stjålet til Frende for cirka ett år siden, sier Styve.

Selskapet har så erstattet bilen i henhold til vilkår.

— Når vi erstatter bortkomne eller kondemnerte biler er det vanlig rutine i bransjen at eierskap tilfaller forsikringsselskapet. Vi kjøper i praksis bilen eller vraket av kunden når den erstattes i sin helhet, sier Styve.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

FAKSIMILE: Strilens førsteside fra 11. juli 2001.