Sammen med Kjell Terje Hemnes i Åkrehamn Trålbøteri i Haugesund kan den pensjonerte havforskeren i Austevoll ha lagt gullegget. Deres nye fangstmetode for oljesøl er omfattet med så stor interesse at de sammen med ni andre aktører er havnet i finaleheatet i en verdensomspennende konkurranse i USA.

— For et par år siden så jeg et norsk TV-program om oljeoppsamling. Der kom det frem at det i løpet av de siste 30 årene i realiteten ikke har vært noen utvikling i metodene for å renske sjøoverflaten for olje etter utslipp. Det hadde jeg lyst å gjøre noe med, sier Huse.

Høvler oljen opp

67-åringen har lang fartstid ved Havforskningsinstituttet i Bergen, hvor han blant annet var avdelingsdirektør og forsker i mange år. Han var også sjef for Havbruksstasjonen i Austevoll i ti år.

— Etter TV-programmet, samt en annonsering av et nytt utviklingsprogram for oljevernutstyr, ringte jeg til Hemnes, som jeg kjente godt fra før, og sammen startet vi utviklingen av en prototyp basert på våre egne ideer. Jeg eier de intellektuelle rettighetene, Hemnes eier produksjonsrettighetene, smiler Huse.

Teknikken han snakker om er nærmest basert på ostehøvelprinsippet, med god hjelp av Newtons første lov.

— Enkelt forklart høvler vi den tynne oljefilmen av vannflaten. Oljen samles mellom to lange pontonger og presses som en elv bakover mot en pumpe, som sørger for at oljen havner om bord i et oljevernfartøy, sier oppfinneren, som sammen med Hemnes har opprettet OilShaver.com.

Den konvensjonelle oppsamlingsmåten er å bruke lenser, som samler og drar oljen med seg.

- Perfekt timing

Det er den amerikanske nonprofit organisasjonen X Prize som står bak konkurransen om hvem som kan samle opp mest olje innen et visst tidsrom. Sentral i denne X Prize-konkurransen er Wendy Schmidt, konen til tidligere Google-sjef Eric Schmidt.

Organisasjonen arrangerer konkurranser innen mange felt og har som formål «å skape radikale gjennombrudd for menneskeheten».

— Dette er en perfekt timing for oss. Vi var i New Jersey og testet systemet i november i fjor, og var der igjen nå i august som deltakere i konkurransen, sier Huse.

I utgangspunktet var 111 aktører fra hele verden påmeldt til konkurransen, 37 av dem gikk videre til en endelig vurdering, og ti utvalgte aktører er nå i ferd med å gjennomføre finaletestingen. Resultatet blir offentliggjort i oktober når testene er ferdig.

7,5 tonn i minuttet

— Hva konkret går konkurransen ut på?

— Utfordringen lyder: Samle opp så mye olje som mulig i løpet av ett minutt. I innledende forsøk før vår finalerunde klarte vi å samle opp 7,5 tonn på den tiden.

— Det høres utrolig mye ut?

— Pumpekapasiteten er på åtte tonn i minuttet, så vi var ganske fornøyde med resultatet.

— Hva er premien hvis dere går til topps?

— Førstepremien er på én million dollar, ca. 5,4 millioner kroner. Men vi er realistiske, kanskje klarer vi å komme blant de fire–fem beste, sier Huse og presiserer at systemet ikke er utviklet på grunn av denne konkurransen.

Har planene klar

— Har dere en langsiktig målsetting med produktet?

— Målet er helt klart å industrialisere det. Vi har allerede god kontakt med mulige underleverandører både her i landet og i Frankrike.

— Og hva ville være det optimale?

— Det ville være å skape en bedrift med 10–12 ansatte og en omsetning på rundt 100 millioner kroner årlig.

— Her i Austevoll?

— Det ville nok blitt i Haugesund, hvor Åkrehamn Trålbøteri holder til.

Har brukt seks millioner

Det er gjennom selskapet sitt, Husen AS, gründeren har gått i kompaniskap med Åkrehamn Trålbøteri AS og daglig leder Kjell Terje Hemnes. Selskapene har mottatt støtte på to millioner kroner fra NOFO (Norsk oljevernforening for operatørselskap) og 1,3 millioner fra Innovasjon Norge. Forutsetningen var at de to stilte opp med like mye i egeninnsats.

— Vi har bak oss en egeninnsats tilsvarende 2,7 millioner kroner, så totalt utgjør prosjektet hittil seks millioner kroner brutto, sier den pensjonerte forskeren.

NOFOSs tilsvarende i USA, MSRC (Marine Spill Response Corporation), har også vist stor interesse for nordmennenes prototyp, noe som kan få stor betydning hvis dette blir en suksess.

NYTT SYSTEM: - Vi har stor tro på at denne teknikken kan bli banebrytende ved fremtidige oljeutslipp, sier Ingvar Huse, som her sjekker videoen fra en av testene.
ALEXANDER WORREN