Nå kan være et godt tidspunkt å sjekke de private instillingene dine på Facebook.

I fjor lanserte Facebook «facial recognition technology» for å hjelpe brukere å merke venner i bilder. Denne funksjonen nådde ikke oss i Europa. Før nå.

Uten advarsel

Stadig flere Facebook-brukere rapporterer om at funksjonen er blitt tatt i bruk. Flere brukere anbefaler vennene sine om å gå inn i private innstillinger for å blokkere denne funksjonen.

Forfatter og blogger Eirik Newth har for lengst gitt opp Facebook.

— Dette her bekrefter jo bare det jeg har sagt hele tiden. De «pucher» grensene for privatliv på nett og tydeligvis ingen planer om å stoppe opp, sier Newth.

Når vennene dine laster opp sine private bilder, vil Facebook umiddelbart finne ut om noen av bildene ligner på deg. Hvis noen av bildene matcher deg vil de anbefale vennen dine til å «tagge» deg på bilde.

Selv om det er vennene dine som tagger deg, er det Facebook som sporer deg opp, blant milllioner av bilder som ligger ute på Facebooksservere.

Ditt ansvar

Hvis du blir merket i bilder er det ditt eget ansvar å gå inn på hvert enkelt bilde å fjerne merkingen.

Facebook gir deg desverre ikke mulighet til å godkjenne bildene du blir «tagget» i på forhånd.

— Det som bekymrer meg for fremtiden er at dette ikke har noen ende. Dette er kun av komersielle årsaker fra Facebook sin side, for å samle inn mer og mer informasjon om brukerne, sier Newht.

Forfatteren mener det er synd at det er så vanskelig å være kristisk.

— Jeg for min del ser ingen grunn til å komme tilbake til det stedet, sier han.

Hvis denne funksjonen gir deg hodebry, må du selv inn å endre innstillingene til «foreslå bilder av meg til venner».

Delta i diskusjonen her!