I dagens papirutgave skriver BT om Tommy Thorsen fra Knarvik som oppdaget at eneboligen han hadde kjøpt var helt skjev. Etter fire år med kamp ble han endelig tilkjent 1,2 millioner kroner i lagmannsretten.

Krangler ved boligkjøp er ingen ukjent problemstilling og siden mars 2009 har justisdepartementet jobbet med et nytt lovforslag som blant annet skal sikre økt bruk av tilstandsrapporter ved boligsalg.

Men fremdeles har ingen forslag kommet på bordet til Stortinget, og opposisjonen mener det begynner å haste.

— Haster

— Nå har saken ligget i to år uten at det har skjedd noe. Det er ikke engang bebudet at den skal komme til Stortinget, sier stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter i Frp.

Han mener det er viktig å få på plass en lovendring så fort som mulig.

— Denne rettssaken er et godt eksempel på at det haster å få styrket forbrukerrettighetene ved huskjøp, fortsetter Hagesæter.

Vil ha servicehefte

Stortingsrepresentant Svein Flåtten i Høyre undrer seg også over hvorfor det skal ta så lang tid.

— Det kan ikke være noen grunn til å holde på med det så veldig lenge, sier han.

Høyre fremmet tidligere i år forslag om tryggere huskjøp, blant annet økt bruk av tilstandsrapporter, 10 års reklamasjonsfrist, i tillegg til frivillig servicehefte som skal dokumentere de løpende påkostninger på boligen. De fikk støtte av hele opposisjonen.

— Kjøp av egen bolig er den største enkeltinvesteringen folk gjør, og jeg tror mange vil føle seg sikrere om disse tiltakene blir innført. Vi er derfor veldig interessert i å se hva regjeringen mener om dette, sier Flåtten.

- Pussig kritikk

Justisdepartementet og Ap ønsket ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt og henviste til at lovforslaget nå er til behandling.

SVs Gina Barstad mener imidlertid det er merkelig at Frp og Høyre kritiserer regjeringen for å bruke for lang tid.

— Det er en pussig kritikk. Det er regjeringen som har tatt initiativet til å sette i gang en grundig og helhetlig vurdering av boligmarkedet og nå følger vi opp med et lovforslag. Dette er viktig sak, og det er viktig for forbrukerne at dette blir grundig gjort, sier Barstad.

Hun forteller at det er særlig to overordnende saker som diskuteres i lovforslaget.

— Den første er økt bruk av tilstandsrapporter. Den andre er om det skal stilles til krav til uavhengighet mellom megler og takstmenn, sier hun.