• En alvorlig hendelse, sier Statoil-sjef.

Klokken ti torsdag rykket ambulanse, politi og brannvesen ut til Stureterminalen, en olje— og gassterminal i Øygarden i Hordaland (se faktaramme).

— Et etsende stoff skal ved en feil ha ha blitt tømt over på et 200 liters stålfat i går. Det skulle vært på et plastfat. Så har stålfatet begynt å utvide seg, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Eksplosjonsfare

Stoffet på tanken var natriumhypokloritt. Av dette kan det lages natriumklorat som er brann- og eksplosjonsfarlig.

Hvis trykket blir for stort, kan det eksplodere. Derfor måtte brannmannskapene kjøle ned tanken.

Ved 12-tiden var situasjonen avklart.

— Vi er i mål. Alt er i sin skjønneste orden. Væskefatet er sanert, sier vakthavende Leif GunnarAlvheim i Øygarden brannvesen til bt.no. Han sier det var 30-40 liter på fatet, ikke 100 som først meldt.

Han venter nå på at en slamsuger-bil skal komme for å hente innholdet. Imens vasker innsatspersonellet seg og gjør seg klar til evaluering.

Øygarden brannvesen kom til stedet rundt kvart over ti med åttemann. De rekvirerte forsterkninger fra Bergen brannvesen, blant annet en farlig gods-bil.

— Det var aldri farlig eller dramatisk, men vi måtte håndtere det som om det var farlig. Vi evakuerte ikke, men det ble innført begrensninger på området, sier Alvheim.

«Alvorlig»

Kommunikasjonsdirektør Øistein Johannessen for markedsføring,prosessering og fornybar energi i Statoil sier de ser alvorlig på hendelsen.

— Det er gjort en feil. Et kjemalie som skulle vært på enplastdunk er lagret på en metalldunk, sier Johannessen. Han kjenner ikke til andre, liknende episoder ikonsernet.

- Hvor alvorlig anser dere denne saken for å være?

— Vi tar alle hendelser som har ulykkespotensial på alvor. Vi vilgå gjennom dette i etterkant og gjøre de tiltakene som trengs.

Har du tips? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

I BEREDSKAP: Håkon Milde og Jarle Ulveseth venter i beredskap utenfor Stureterminalen i formiddag.
LEIF GULLSTEIN
TERMINALEN: Mannskaper er klare til å åpne tønnen inne på området.
LEIF GULLSTEIN