Et spørsmål om arv

Hvem er det egentlig som arver hvem?

Det er noe eget ved boligmarkedet. Det angår oss alle, og er for de fleste den største eller nest største utgiftsposten.

Boligprisene har, med få unntak, steget kraftig omtrent i hele mitt 31-årige liv. De har steget mye mer enn både lønninger og andre priser. Nybyggingen holdt ikke tritt med flyttemønster og befolkningsvekst. Økte inntekter og «hjelp hjemmefra» bidro til å sette fart i budrundene.

Nullsumspill

Folk arvet foreldrenes og besteforeldrenes verdier, som stort sett besto av boliger som både var gjeldfri og som hadde økt kraftig i verdi. Pengene kom godt med. Den samme boligprisveksten som hadde fetet opp arvebeløpene, hadde tross alt også gjort det dyrere for arvingene å komme seg inn på boligmarkedet.

Et slags nullsumspill, der foreldregenerasjonens nedbetaling av gjelden var den eneste virkelige gevinsten for arvingene.

Forgjeldet generasjon

Men nå skjer det tydeligvis noe. Ivrige bankfolk og reiseglade pensjonister har funnet ut at det ikke er noen god grunn til å overlate en nedbetalt bolig til neste generasjon. Det er imidlertid mange gode grunner til å låne opp på boligen igjen, og bruke pengene i Spania eller Argentina, på Vinmonopolet og hos bilforhandleren.

Så hva har endret seg? Neste generasjon arver fortsatt de høye boligprisene, men ikke alle verdiene som har oppstått som følge av dem.

Dagens unge boligeiere er den mest forgjeldede generasjonen Norge har hatt. Man kan jo lure på hvilken vei pengene egentlig går.

Les også:

KOMMENTARER Våre regler

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra Økonomi

Torger Reve: «Avlys kampen mellom Øst- og Vestlandet»

Sysla: Vestlandet må slutte å profilere seg som en landsdel med dårlige veier og et tiltakende hovedstadskompleks.

Fiaskovinteren betyr
ingenting. I Eikedalen
er de tjokk av penger

Skisenteret i Eikedalen er en pengemaskin. I år blir et unntaksår med stenging i påsken, men siden 1999 har skisenteret skuffet inn 45 millioner i samlet overskudd før skatt.

I morgen smeller
det i boligmarkedet

Er du rask, kan du gjøre boligkupp, sier professor.

Kunstneren beholder den vanlige
jobben sin - for å unngå å bli sær

Møt oljearbeider og oljemaler Bjørn Johannes Meidel Hansen.

Dette brevet gjorde
NHH-toppen rasende

Måtte betale gebyr for å få tilbake sine egne penger. - Et eksempel på finansnæringens grådighet.

- Dette er det aller
beste med jobben

Tore klatrer på jobb. Og han fortsetter når han har fri.