— Den norske delegasjonen har valgt en løsning hvor vi har egne telefoner på reise til Sotsji, sier statssekretær Sigbjørn Aanes.

Årsaken skal være frykt for overvåkning.

«Det blir en spennende reise. De neste dagene er jeg ikke å treffe på mitt gamle telefonnummer, men på +47 xxx», skriver Aanes på Facebook.

Totalt fire personer er med i statsministerdelegasjonen. De skal være i OL-byen til søndag.

Fredag ettermiddag møter Erna Solberg sin russiske kollega Dimitrij Medvedjev til politiske samtaler.

Solberg skal også være til stede på alpint superkombinasjon for menn, 15 km langrenn for menn, langrennsstafetten for kvinner og snowboardcross for kvinner.

Rasende Merkel

I fjor høst ble det kjent at USA skal ha overvåket 35 statsledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel. Det viste et hemmelighetsstemplet dokument varsleren Edward Snowden ga til avisen The Guardian.

— Å spionere på venner, det gjør man bare ikke, sa Merkel den gang og understreket at det dreier seg om alle tyske borgeres rettssikkerhet.Tidligere statsminister Jens Stoltenberg har tatt opp spørsmålet om avlytting med USAs president Barack Obama. Han kan ikke utelukke at han er blitt avlyttet.

I oktober sa Erna Solberg til NTB at hun ikke har kunnskap om hvorvidt hun har vært overvåket.

Overvåket toalettene

Dagens Næringsliv skrev i slutten av januar at sikkerhetseksperter advarer mot bruk av smarttelefoner i Sotsji.

Allerede under OL i Beijing skal britiske myndighetspersoner ha blitt pålagt å bruke «engangsmobiler» og kontantkort. Nå er dette med i det åpne reiserådet til myndighetene i USA.

Russiske myndigheter har uttalt at overvåkningen blir mindre krenkende enn under London-OL, der de hevder selv toalettene ble overvåket.

Men norske medier og bedrifter har tatt sine forholdsregler. Aftenposten krypterer all sensitiv kommunikasjon og har også med seg satellittelefoner til arrangementet.

PST på plass

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har en utsendt medarbeider i Russland som håndterer kontakten mellom Olympiatoppen og russiske sikkerhetsmyndigheter.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST er ordknapp om sikkerhetsopplegget.

— Jeg kan ikke kommentere og bekrefte slike råd. Men vi har generelle råd om hva bør gjøre og ikke gjøre, blant annet at man har kontroll på sin egen mobil. Det henger sammen med hendelser i Russland, sier Bernsen.

Han sier at flere norske medier henvendte seg til PST før de olympiske lekene.

— Vi gir også medlemmer av regjeringen råd. Ethvert besøk statsministeren foretar seg, er det individuelle vurderinger av, sier informasjonssjefen.

Diskuter saken under: