I går lanserte Apple «iTunes Movie Rentals». Steve Jobs & co har fått Hollywood-giganter som Touchstone, Miramax, MGM, Fox, WB, Disney, Paramount, Universal og Sony med på laget.

For $2.99 (omlag 15 kroner) i dvd-kvalitet eller for $4.99 i HD (høy oppløsning) — får brukeren laste ned en film som må sees innen 30 døgn. Når filmen settes i gang, er den tilgjengelig i 24 timer. Overføringen skjer ved 30 sekunders forsinkelse, for å unngå hakking.

Apple lover at nye filmer skal være ute 30 dager etter dvd-utgivelsen.

Filmene skal kunne sees både på Mac, PC, iPod og iPhone.

Troen på dvd-formatet ble ikke akkurat styrket av at Steve Jobs i samme slengen lanserte flashminneutgaven av MacBook Air uten integrert dvd- eller cd-spiller.

Minner om disketten

Rolf Beew, universitetslektor i humanistisk informatikk ved universitetet i Bergen, kommenterer nyvinningene slik:

— Jeg ser hva Apple holder på med. Og dette kan minne om måten de avskaffet disketten på. De ligger i front av utviklingen.

— Hvilke konsekvenser får dette for dvd-formatet?

— I USA og Vest Europa vil nok dvd-en i den form vi kjenner den nå forsvinne. Men formatet er fremdeles hendig og praktisk, så en dobbelsidig Blu-ray-dvd eller lignende HD-kvalitet vil nok overleve de neste 10 årene.

- Hit-potensial Journalist i Computerworld Pål Dimmen deler Beews synspunkter.

— Jeg tror det fortsatt blir mye film på disk fremover. Man ser jo hva som er skjedd i musikkbransjen. Flere og flere laster ned, mens fremdeles er det mange som kjøper cd-er. Men det vil bli interessant å se hvordan leiemarket takler dette. VideoNova i Oslo tar fremdeles 55 kroner for en film, uansett om den er gammel eller ny. Noen må gjøre noe med prisene, sier bergenseren.

Gjennom iTunes Store har Apple solgt over fire milliarder sanger. Dimmen tror flere av disse kundene vil teste ut videotilbudet.

— Siden iTunes har en så stor kundemasse, tror jeg mange kan tenke seg å teste dette. Jeg kunne godt tenkt meg å prøve det selv. Men det kommer an på kvaliteten på filmene. Unngår de hakking, kan dette bli en stor hit.

Blockbuster sliter

Lektor ved institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, tror også utleiebransjen går tøffere tider i møte.

— Det ser man av aksjekursen til den amerikanske utleiegiganten Blockbuster. Den faller som en stein på børsen. Markedet tror at dette er noe forbrukerne kommer til å like veldig godt, sier Hannemyr til bt.no.

Det er foreløpig ukjent når Apple-tilbudet lanseres i Norge. Den tidligere PC World-spaltisten tror nedlastingsbutikker og disker kommer til å leve side om side i flere år fremover.

— Jeg har lagt merke til at Apple ikke kan tilby filmer for nedlasting før 30 dager etter dvd-lanseringen. Dette er jo et ferskvaremarked, og årsaken er nok at filmbransjen er redd for kannibalisering. Men det kan godt hende denne begrensningen forsvinner på sikt.

— Er dvd i ferd med å bli den nye vhs-en?

— Dette er mer synsing enn vitenskap. Men det er ikke snakk om enten eller de nærmeste årene. Det ligger to ulike verdiforslag på bordet: Blu-ray-dvd kan skilte med suveren lyd og bildekvalitet. Her vil det nok ligge et entusiastmarked. Apple kan tilby bekvemmelighet. Du kan bla gjennom store kataloger hjemme i stuen og slipper å gå på videosjappen eller i postkassen for å finne deg en film. Prisen er dessuten helt uslåelig. Og dvd-er tar jo mye plass etter hvert. Det virker som at Apple har et produkt som vil appellere til store deler av markedet.

Trodde ikke på CD-en Kollega i Bergen Rolf Beew ser ikke for seg at Ola og Kari benker seg foran direkte nedlastede HD-filmer med det første.

— Nedlastingstiden for film i HD-format er ganske drøy. Vi har muligheter innen web-tv i dag, men dette krever veldig gode linjer. En linje med 10 - 20 megabit teoretisk båndbredde gir oss muligheten for filmer i HD-format direkte på TV.

En annen utfordring han peker på, er mulighetene for piratkopiering.

— Når Apple tilbyr dette, er det ikke så mye annet enn videoutleie. Det vil føre til utstrakt piratkopiering. Signalet i kablingen kan tappes og kopieres, uansett hvor kodet eller kryptert det er, og gjenvinnes som fullverdig kopi. Det er veldig mange forskjellige måter å gjøre dette på. Dvd-Jon har jo for eksempel klart det for lenge siden, selv om hans løsning ikke er tilgjengelig for folk flest.

Beew vil imidlertid ikke være skråsikker i sin sak.

— I 1982 spådde jeg offentlig på radioen at cd-en aldri kom til å bli noen suksess. Men jeg er i godt selskap. I 1994 sa Bill Gates det samme om internett.

Hvor lenge overlever dvd? Diskuter saken i feltet under.

STOLT SJEF: Steve Jobs har forent alle sterke krefter i Hollywood på sin egen nedlastingsplattform.
ROBERT GALBRAITH
TAPTE SLAGET: HD-DVD tapte for Blu-ray-formatet. Men luksus-dvd-ene får allerede nå konkurranse fra Apple.
Scanpix
STERKT SIGNAL: Den heftigste utgaven av MacBook Air kommer uten dvd-spiller.
ROBERT GALBRAITH
NEST SISTE VERSET: Ingen av ekspertene tror ikke dvd-salget på Platekompagniet eller andre steder vil lide umiddelbart. Leiemarkedet derimot, kan vente seg tøff konkurranse.
Helene A. Aasen