Mange vet ikke hvor mange kopper de egentlig super i seg. I en undersøkelse ser det ut til at kaffedrikkerne «glemmer» minst en og en halv kopp daglig, viser tall fra Norsk Kaffeinformasjon.

— De som drikker veldig mye kaffe vil nok undervurdere hvor mange de tar en dag. Generelt er det vel slik at folk ikke er helt bevisst hvor mye de drikker. Dette er så dagligdags at v ikke tenker over det, sier daglig leder Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon. Her til lands drikker to av tre kaffe hver dag.

Kaffegraf.png

Menn på topp

De største kaffedrikkerne er menn med et inntak på 4,1 kopper om dagen. Det er snittet for alle menn som drikker kaffe. For kvinnene er det nesten en hel kopp mindre. 3,3 kopper til hverdags er det gjennomsnittlige konsumet for damene

Ser man på aldersfordelingen er det 45-60-åringene som topper statistikken med 4,6 kopper daglig. Her er det de yngste som ligger lavest med to kopper daglig for de som er under 30 år og drikker kaffe jevnt. undersøkelsen er utarbeidet av Ipsos MMI i 2012.

Slår av for kjente

Undersøkelsen avslører også at kaffedrikkerne ikke helt vet hvor mange kopper de egentlig tar inn. Eller at de oppgir mindre enn de egentlig vet at de drikker. På direkte spørsmål om hvor mange kopper som drikkes ender snittet på 3,6 kopper daglig for de som oppgiir at de drikker kaffe hver dag. Når kaffedrikekrne så oppgir mer i detalj når tar en kaffe og hvor mange kopper, ender snittet på 5,1 kopper.

— Det er ingen grunn til å underslå hvor mye kaffe man drikker. Kaffe ser ut til å virke positivt i forhold til noen lidelser. Våre studier viser at kaffe reduserer risiko for blodpropp. Andre studier har vist at kaffe er positivt med tanke på risiko for Parkinson, hjerteinfarkt og diabetes II. Det er funnet en negativ effekt med hensyn til kolesterol. Jeg har likevel tro på at kaffe er sunt, sier stipendiat Kristin F. Enga ved Universitetet i Tromsø.

— Tidligere trodde man at kaffe var usunt. Derfor henger det nok igjen fordommer mot et høyt kaffeforbruk. Samtidig er muligens kaffe forbundet med andre usunne vaner som røyk, sier Enga.

Filter sunnest

Mens filter er en slags falsk trygghet for røykerne, har det faktisk en effekt for kaffedrikkerne.

Filterkaffen er nemlig sunnest.

— Med filteret fjernes alle fettstoffene i kaffe som gir en usunn effekt på kolesterolet, forteller stipendiat Enga.

Hun forklarer at kokekaffe er verst, og understreker at det er viktig at folk tenker gjennom kaffevanene sine.

— Det gjelder selvfølgelig også hva man har i kaffen av melk og sukker, som er en viktig del av de mer moderne kaffedrikkene, sier Kristin F. Enga.

Tar den bar

Undersøkelsen fra Norsk Kaffeinformasjon viser at kaffevanene ikke endrer seg mye. Nesten fire av fem (78 %) foretrekker svart kaffe. Slik har det vært de siste 12 årene. 15 prosent foretrekker kaffe med melk i. Det samme tallet var 13 prosent ved årtusenskiftet. Bare fem prosent har sukker i kaffen.