Baker du en kake naboen vil kopiere, er det som regel stor stas. Men ikke i forretningslivet. Der ender slike kopieringsforsøk i retten.

I dag barker to av Norges kakegiganter sammen i Larvik Tingrett, med anklager om kakekopiering. Det er Rieber & Søn-konsernet som har stevnet konkurrenten Baxt, for å etterligne kaker og lefser fra Lierne Bakeri.

— Vi mener kakene og lefsene det er snakk om er til forveksling like våre produkter. Derfor krever vi en midlertidig forføyning for å få slutt på at en konkurrent kan kopiere våre produkter, pakning og design, sier Ingrid Tjøsvold, direktør for Rieber & Søns norske virksomhet.

Totalt gjelder anklagene om kopiering syv konkrete produkter fra Rieber-eide Lierne Bakeri i Nørd-trøndelag. Tre lefsetyper, kokosboller, sjokoladekake og gulrotkake.

Administrerende direktør Lars Mølbach i Baxt ønsker ikke å kommentere sakens detaljer. Men han mener Rieber & Søn ikke kan kreve enerett til en spesiell form på bakeproduktene, eller hvordan innpakningen ser ut.

— Vi vil hevde at Rieber ikke har en eksklusiv rett til pakningsdesign eller form på de aktuelle produktene. Så er det opp til retten å avgjøre, sier Lars Mølbach.

Store penger

Det er betydelige summer som står på spill for bakebedriftene. Lierne Bakeri omsatte i 2010 for 91 millioner kroner. I fjor høst tapte de kontrakten som hovedleverandør til Norgesgruppen. Det utgjorde om lag 40 prosent av bakeriets leveranser. Norges største dagligvarekjede inngikk i stedet en avtale med Baxt, som nå trekkes for retten med anklager om kopiering. Baxt har ikke egne bakerier, men driver virksomheten gjennom avtaler om leieproduksjon.

Forretningsskikk

I tillegg til anklagene om kopiering av lefser og kaker, mener Rieber & Søn at Baxt også har gjort seg skyldig i brudd på god forretningsskikk. Rieber-konsernet hevder konkurrenten nå utnytter kunnskap de har fått gjennom et tidligere samarbeid med Lierne Bakeri.

Intil i fjor var det et tett forhold mellom Lierne Bakeri og Baxt. Trønderbakeriet solgte produktene gjennom Baxt sine kanaler. Men dette samarbeidet stoppet etter at Rieber & Søn kjøpte Lierne Bakeri i mai 2011.

— Vi mener Baxt her bryter med god forretningsskikk fordi de har hatt inngående kjennskap til Liernes produkter og hvordan det har vært jobbet med produktutvikling. Og nå utnytter dette til å lage produkter som er like flere av Liernes, sier kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen i Rieber & Søn ASA.

Ikke enkelt

— Det er klart at produktkopiering er et problem fordi den som kopierer kan lykkes med å dra med seg forbrukere til å kjøpe kopien og ikke originalproduktet. Men å få juridisk enerett på hvordan et produkt er utformet er ingen enkel sak, sier professor i markedsføring Leif Hem ved Norges Handelshøyskole.

Et eksempel er Tine som gikk til sak mot Synnøve Finden for deres utforming av brunost og hvitost. Selv om ostene var nokså like, mente retten at forvekslingsfaren ikke var stor nok.

— Spørsmålet er også hvor godt innarbeidet form og design er. Coca-Cola-flasker tør ingen andre å kopiere nettopp fordi den er så innarbeidet. Spørsmålet er om Rieber kan vise til det samme for Lierne Bakeri, forklarer Hem.

PLAGIAT: Lefsene Rieber mener er plagiat over, Liernes produkt under.