Mengden elektroniske svindler økte hele 50 prosent i 2000, ifølge tall fra EU-kommisjonen. Og det stopper ikke med det, frykter kommisjonen. I år vil EU-forbrukere og bedrifter svindles for verdier i størrelsesorden 8,3 milliarder kroner.

— Svindel vokser mest i forbindelse med elektronisk overføring av penger - spesielt på nettet, heter det i kommisjonens uttalelse mandag.

— Hittil har svindelkampanjer vært nasjonale, men det er ved overføringer mellom land at problemet er størst, og øker mest, sier EU-kommissær Frits Bolkeste, til Dagens Industri.

Kommisjonen lanserer nå en treårsplan for å få bukt med problemet. Handlingsplan inneholder ingen nye lover, men tiltakene skal komme gjennom bedret teknologi og økt informasjonsutveksling mellom kredittkortselskap og myndighetene.

Mesteparten av svindelen foregår med kredittkort på internett og via telefonsalg, og trusselen er alvorlig for en e-handelsbransje som allerede sliter i motvind. Selv om andelen kredittkorttransaksjoner på nettet bare utgjør to prosent av den totale mengden, viser ferske tall at bortimot halvparten av alle forbrukerklager stammer fra netthandel.

Forbrukernes tillit til e-handel kan bli tynnslitt dersom EU lar problemet vokse.

— Kredittkort ble ikke lagd for å fungere på nettet. Det er et merkbart press etter tryggere betalingssystemer, sier en kilde i kommisjonen til Reuters.(Origo)