Da sa nemlig de tre store partiene i bergenspolitikken, Høyre, Ap og Frp, ja til å bygge et høyhus på 16 etasjer med 42 leiligheter og mulighet for kontorer, dagligvareforretning og kafé.

— Det har tatt lang tid, sa Svein Kjelstrup Olsen da seieren var et faktum.

— Nå skal vi finne de beste arkitektene. Dette skal bli en arkitektonisk perle, lovet han.

Trosset byrådet

Utbygger Svein Kjelstrup-Olsen har i årevis kjempet for å få bygge høyhus i Møllendal. Sist gang den var til politisk behandling i 2007, sa bystyret nei. Da var høyhuset planlagt på 22 etasjer. Nå er det redusert til 15.

Lenge så han ut tli å gå på et nederlag denne gangen også.

Byrådet sa nemlig nei planene, men som det siste året har vist, Høyre og Frps bystyrerepresentanter er ikke akkurat redd for å trosse sine byråder.

Dermed oppstod den underlige situasjonen i bystyredebatten at to byrådspartiene sammen med Ap argumenterte for høyhus, mens SV, KrF, Senterpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne støttet byrådet. Også Venstre stemte mot høyhuset.

— Byrådet er i mindretall, men dere har litt av en regnbueallianse i ryggen, sa MDGs gruppeleder Sondre Båtstrand til byrådsleder Martin Smith-Sivertsen og byutviklingsbyråd Henning Warloe.

Miljøhus

Svein Kjelstrup Olsen planlegger å bygge et såkalt plusshus, som også er omtalt som miljøhus. Prinsippet er så enkelt som at huset produserer mer energi enn det forbruker. Dette skal gjøres ved hjelp av blant annet solcellepanel, solfangere og vindturbiner.

— Jeg synes det er helt utrolig hva de såkalte miljøpartiene lirer av seg. De markedsfører seg som grønne, men går mot et bygg som er så grønt som det kan bli, raste Kjelstrup Olsen etter avstemningen.

Han omtaler høyhuset som fremtidens bygg.

— Jeg brenner for miljø. Dette er fremtidens måte å bygge på, sier han.

Avstemingen onsdag kveld var et viktig steg på veien for Kjelstrup Olsen, men fortsatt er det motstand der fremme. Fylkeskommunen har nemlig levert innsigelse på planene grunnen kultureminnene i Møllendal. Nå må det megles mellom kommunen og fylkeskommunen. Klarer de ikke å bli enig, oversendes saken til Mijøverndepartementet.

Følte seg historisk

Debatten i bystyret onsdag kveld hadde høy temperatur og skarpe fronter. Først gikk Høyre, Frp og Ap på talerstolen og argumenterte for sitt ja.

— Et høyhus er å foretrekke. Alternativet vil være tre lavblokker som bygger en mur til sjøen, sa Asle Wingsternes (H), leder for byuvtviklingskomiteen.

— Jeg foretrekker dette fremfor tre lavblokker. Det er kjedelig arkitektur når alle husene er like høye, fortsatte Geir Stein Dale før Frps Silje Hjemdal klinket til med en kraftull argumentasjonsrette.

— Jeg føler det vi gjør er historisk. Vi vedtar et hus for fremtiden. Er det gjennomsnittet som alltid skal være idealet? For Frp er det ikke det. Vi støtter de som kommer med spenstige visjoner for byen vår, sa Hjemdal.

De grønne så rødt

De små partiene var derimot svært kritisk til planene. Alle som en viste de til at det eksisterer en områdeplan for Mølleneset og at det i den ikke er tegnet inn høyhus. Det ble pekt på at andre utbyggere har forholdt seg til denne planen og at det dermed blir helt feil å gi en utbygger unntak.

— Det som ligger i planen er ikke tydelig nok. Gang på gang har vi sett utbygger komme med gode intensjoner, men som ikke blir realisert, sa Venstres gruppeleder Julie Andersland.

Hun støttet fagavdeling i kommunen sitt nei til høyhuset.

— Vi kan ikke overlate det til lekfolk. Vi må overlate det til fagfolk.

KrFs byutviklingspolitiker Harald Berge Breistein var enda mer krass.

— Et høyhus vil gå på akkord med mange viktige prinsipper. Planen er i strid med hele fem tidligere bystyrevedtak. Her har kommunen laget en områdeplan. Ja, de har utarbeidet en helhetlig og harmonisk plan som alle andre har forholdt seg til.

- Alvorlig feil

SVs Tina Åsgård var lite imponert over Ap, Høyre og Frp.

— Vi er bekymret for at bystyret begår en alvorlig feil. Når vi har tatt initiativ til å utvikle et helt område, vedtatt en plan om hvordan det skal gjøres, og så kommer det en utbygger som hele tiden har ønsket å bygge høyhus på denne tomten. Det har vært avvist i runde etter runde, og så går flertallet til slutt inn for at en utbygger skal få forpurre hele området. Hva sier vi egentlig om våre planer med dette vedtaket? Skal de ikke taes alvorlig, spurte Åsgård.

Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet fulgte deretter opp:

— I Miljøpartiet De Grønne ser vi behovet for å bygge høyere. Vi ønsker også å skape flere grønne lunger og skape fortetting. Men de grønne kan ikke støtte dette fordi de strider mot de planene som er vedtatt. Nå må vi få høyhusmeldingen snart. Så kan vi bygge høyshus etter en plan, ikke som et unntak.